MENI

59. Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu: Sve što treba da znate

Najreprezentativnija i najposećenija književna manifestacija u ovom delu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga biće organizovan 59. put, sada pod sloganom "Vreme je za knjigu" i uz podršku kompanije Telekom Srbija. Verujemo da će mnogi posetiti taj događaj, te smo izdvojili najbitije informacije.


1. Datum, vreme i mesto


Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra u najvećim izlagačkim prostorima Beogradskog sajma (Bulevar vojvode Mišića 11) na površini od 30.512 kvadrata. Radno vreme svakog dana trajanja manifestacije je od 10 do 21 časova.

2. Počasni gost - Kina


Počasni gost Beogradskog sajma knjiga je Narodna republika Kina sa sloganom "Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost". Prvi put ove godine izlagački prostor zemlje počasnog gosta nalazi u Hali 2 i predstaviće se 100 uspešnih izdavača iz 60 izdavačkih kuća. U Beograd će doputovati 11 kineskih pisaca: A Lai, Ju Hua, Liu Dženjun, Li Er, Džang Juežan, Džao Lihung, Cao Vensjuen, Lao Ma (Ma Đunđije), Si Čhuan (Liu Đun), Mai Đija.
U okviru pratećeg programa, na kineskom štandu biće organizovani susreti pisaca i izdavača, promocije knjiga, tribine, dijalozi, otvoreni časovi kineskog jezika.

3. Svečano otvaranje


Prvi put ove godine Beogradski međunarodni sajam knjiga biće otvoren u Hali 2, u nedelju, 26. oktobra u 18 časova. Na ceremoniji svečanog otvaranja učesnike Sajma će u ime počasnog gosta pozdraviti poznati kineski romansijer Liu Dženjun.

4. Inostrani izlagači


Pored Kine ove godine učestvuju i izdavači iz Angole, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Indije, Irana, Makedonije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Hrvatske, Rusije, Španije, Crne Gore...

5. Gosti iz inostranstva


Organizatori su najavili sledeće goste: Mark Tompson i Toni Parsons (Velika Britanija), Kristof Morija (Francuska), Robert Hodel i Tomas Plecinger (Nemačka), Jan Sonergor (Danska), Dimitris Sotakis (Grčka), Sahar Delijani (Iran), Gustav Murin i Dušan Mitana (Slovačka), Petar Milošević (Mađarska), Igor Mandić (Hrvatska), Danko Šipka (SAD), Dževad Karahasan i Emir Imamović (Bosna i Hercegovina), Risto Lazarov (Makedonija).

6. Programi za decu


Programi posvećeni deci i mladima, izvedeni u formi radionica i tribina u organizaciji Sajma knjiga, ponovo će biti pred zainteresovanim posetiocima u dečjem paviljonu u Hali 2b. Od ponedeljka do nedelje, u Dečjem paviljonu, prema programu čiji je autor književnica Gordana Maletić, odvijaće se "Beskrajna priča" - susreti dece i pesnika, programi o prozi i poeziji za decu, radionica bajki, priče o humoru i hororu, o biljkama i životinjama, razgovor o nesnimljenim Nušićevim Hajducima...

7. Školski dan


Školski dan na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće četvrtak, 30. oktobar. Ovaj sajamski dan posvećen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tim povodom izdavači pripremaju poseban, sadržajan program namenjen deci i njihovim nastavnicima.

Svečano otvaranje Školskog dana je u četvrtak, 30. oktobra u 11 časova u hali 2.

8. Porodični dani


Ponedeljak i utorak, 27. i 28. oktobar su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

9. Cene ulaznica


Cene ulaznica ostale su nepromenjene: pojedinačna ulaznica je 250 dinara, ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara. Cena parkinga je 100 dinara po započetom satu.

10. Program Sajma knjiga


Pored predstavljanja autora i tema iz Kine kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, usmeren je na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju: 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Karadžića - "Pismenice" i "Narodne pesmarice", 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Izvor: Mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар