MENI

Kako ispeći semenke bundeve?

Foto: byrev / pixabay.com
Sportska zanimacija, sport za zube ili nešt sasvim treće, tek u smenkama svi mi, manje-vše, uživamo. Pritom treba znati da semenke bundeve sadrže preko 260 odsto od dnevnih potreba za fosforom. U njima se nalaze i folati, niacin, vitamin B6, tiamin i pantotenska kiselina. Lekari i nutricionisti preporučuju semenke bundeve svima koji imaju istoriju malignih oboljenja prostate u porodici.


Semenke, naravno, mogu da se kupe već pečene, ali su neuporedivo ukusnije one koje sami kod kuće spremite, pre svega jer možete da dozirate količinu soli.

Prilikom kupovine bundeve, bavezno pitajte na pijaci, da li je bundeva koju nameravate da kupite za pečenje ili za kuvanje, razlika je u tome koliko je sočna, odnosno suva, a ni semenke nisu iste.

Prodavac će znati da vam kaže da li kupujete bundevu sa semenkama čija opna nije suviše debela i kruta.

Bundevu prepolovite na pola i izdubite kašikom mekši deo u kojem se nalaze koštice. Odvojte semenke, stavite ih u cediljku i dobro isperite pod mlazom tople vode. Protresite ih da se ocedi sva tečnost, a potom ih osušite na papirnom ubrusu.

Raširite ih da se prosuše i ne ulepe, a potom ih prospite u nauljen pleh.

Možete i da same semenke da poprskate maslinovim uljem, zatim da ih posolite i pecite oko 20 minuta na najjačoj vatri, dok semenke ne porumene.

Semenke bundeve sadrže preko 260 odsto od dnevnih potreba za fosforom. U njima se nalaze i folati, niacin, vitamin B6, tiamin i pantotenska kiselina. Većinski deo semenke jesu dijetetska vlakna. Ovo semenke bundeve čini sjajnim sredstvom za borbu protiv opstipacije.

Lekari i nutricionisti preporučuju semenke bundeve svima koji imaju istoriju malignih oboljenja prostate u porodici. Jedan od najznačajnijih sastojaka semenki bundeve jesu fitosteroli. Oni su direktno ogovorni smanjenje obima prostate. Isto tako utiču i na transformaciju testosterona u dihidrotestosteron koji je jedan od glavnih pokazatelja uvećane prostate.

Sjajna činjenica kada su u pitanju semenke bundeve jeste to da su one dostupne tokom cele godine, a i nisu skupe.

Bez obzira na to kada su bundeve zrele, semenke se iz bundeva izdvajaju i suše, peku i pakuju u pakovanja koja obezbeđuju njihovu svežinu tokom cele godine. Sjajne su kao dodatak jelu, kao sastojak u domaćem hlebu, kao dodatak doručku od jogurta i ovsenih pahuljica, piše "Doktor".

Semenke sadrže indometacin, sastojak koji u velikoj meri usporava nastanak i napredovanje artritičnih promena u zglobovima. Ovo je sjajna vest za sve one koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu kada su u pitanju artritične promene, ili ukoliko već imate tegobe izazvane artritičnim promenama zglobova. Dakle, grickanje između obroka ne mora uvek biti nezdravo, bitno je samo da izaberete zdrave grickalice kao što su semenke bundeve.

Нема коментара:

Постави коментар