MENI

Novi lek uništava ćelije raka u trenutku deobe!

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com
Novi lek koji je kod miševa uništio ljudske ćelije raka u trenutku dok su se delile odnosno umnožavale pokazao je dramatične rezultate u prvoj fazi istraživanja otvarajući put mogućnosti izlečenja od teške bolesti, piše britanski list Daily Mail.

U laboratorijskim je uslovima lek OTS964 kod pet od šest miševa uništio agresivne stanice ljudskog raka pluća presađene miševima, uz malo nuspojava.

Otkriće budi nadu u razvoj revolucionarnog leka koji bi bio učinkovit protiv raznih vrsta tumora uključujući raka dojke, mozga, jetra i bešike kao i protiv nekih vrsta leukemije.

Testiranja na čoveku leka OTS964 mogla bi da započnu već u jesen sledeće godine.

Vođa projekta američki naučnik Jusuke Nakamura sa univerziteta Čikago rekao je:

„Cilj na molekularnoj dužini otkrili smo još prije deset godina no trebalo nam je gotovo jedna decenija da pronađemo učinkoviti način da ga blokiramo".

„Početno smo proučili 300.000 stvari i potom sintetizovalinjih više od hiljadu te pronašli nekoliko koje bi mogle da deluju kod čoveka. Fokusirali smo se na najučinkovitije. Mislimo da sada imamo nešto što obećava."

Lek deluje na jedinstven način blokirajući aktivnosti belančevine TOPK koja je ključna za uspešnu deobu ćelija i kod mnogih vrsta tumora proizvodi se u prevelikim količinama.

– Bez TOPK-a čini se da se stanica ne može deliti – rekao je Nakamura. „Ne može da dovrši proces. Umesto toga ćelije ostaju povezane malenim mostom i kad se konačno razdvoje ne mogu da zatvore pukotinu na membrani. Unutrašnjost ćelije iscuri i ona ugine."

Ranija istraživanja pokazala su da lek uspešno ubija ćelije tumora ali uz neprihvatljivu cenu - ometao je stvaranje novih erotrocita i belih krvnih zrnaca izazivajući anemiju i narušavao imuno sistem U isto vreme povećavao je rizik stvaranja ugrušaka povećanjem broja trombocita.

Te prepreke su prevladane postavljanjem leka u mikroskopske balone zvane lipozome što je smanjilo toksičnost leka za krv.
Kod miševa zaraženih ćelijama ljudskog raka pluća taj tumor se uzgajao do veličine oko pola centimetra a potom se lek intravenski ubrizgavao dva puta nedeljno kroz tri nedelje i rezultat je bio brzo smanjivanje tumora što je nastavljeno i nakon prestanka terapije. Rak je kompletno nestao kod pet od šest miševa bez vidljivih nuspojava.

Velike doze leka davane su na usta drugoj grupi miševa i kod svih šest životinja tumor je nestao. Iako su nakon lečenja imali manjak belih krvnih zrnaca oporavili su se u periodu od dve nedelje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine.

Nakamura kaže kako se retko vidi potpuno povlačenje tumora na eksperimentima kod miševa. Mnogi lekovi mogu da zaustave rast ali se retko vidi da tumor nestane.

Autor: Jutarnji hr/Dnevno.rs

Нема коментара:

Постави коментар