MENI

Od srede zahladjenje, zima hladnija i sa mnogo više padavina

U Srbiju od srede stiže veliko zahlađenje koje će doneti kišu, sneg i jake vetrove. Temperatura će se u mestima širom Srbije spustiti za oko 13 stepeni, a na planinama i u krajevima višim od 1.000 metara nadmorske visine očekuje se i do 40 centimetara snega.

Meteorolozi kažu da je ovo kraj lepom vremenu i da prava zima, koja će biti hladnija i sa mnogo više padavina od prethodne, počinje za par dana...

"Več u sredu, četvrtak i petak biće osetno hladnije, posebno u Vojvodini gde će pasti velika količina kiše", rekao je za MONDO Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U sredu tokom ranog jutra na severozapadu, a tokom dana i u ostalim predelima zemlje jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, osetnijim padom temperature i jakim severozapadnim vetrom. Očekuju se i obilnije padavine, a tokom večeri na planinama kiša će preći u sneg. Maksimalna temperatura od 14 na severozapadu do 24°C na jugoistoku, sredinom dana i posle podne u OSETNIJEM PADU. U četvrtak i petak oblačno i veoma hladno sa kišom, a u brdsko-planinskim predelima iznad 600 metara nadmorske visine sa susnežicom i snegom. Makismalna temperatura tokom četvrtka od svega 5 do 10°C, tokom petka do 13°C.

On upozorava da ulazimo u hladnu polovinu godine koja donosi obilne padavine. "Ovako lepih dana više neće biti i izuzetno su male šanse da od srede budu temperature više od 20 stepeni", kazao je Todorović.

Prema njegovim rečima, prosečna maksimalna temperatura krajem oktobra iznosiće 15 stepeni, dok će na kraju novembra biti oko osam.

Upitan kakva nas zima očekuje, Todorović je istakao da će biti dosta hladnije nego prethodne zime, sa znatno više kiše i snega.

Zahlađenje od srede neće zaobići ni naše susede. Tako će u Hrvatskoj, ali i BiH doći takođe jaka promena vremena sa obilnim kišama i snegom.

Izvor: mondo.rs / B92

Нема коментара:

Постави коментар