MENI

Srbiju čeka veliko nevreme - upozorio RHMZ

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju veliku promenu vremena koja će nastupiti danas (22. oktobar). Tokom prepodneva počeće da pada kiša praćena pljuskovima, grmljavinom, olujnim vetrom, a u nižim delovima i na planinama očekuje se i sneg. Kakvo nam vreme predstoji narednih dana?



Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za Srbiju za sredu, 22. oktobar. Nakon sunčanih dana, očekuje nas oblačno vreme sa jakim padavinama i olujnim vetrom, a ponegde će padati i sneg.

Na sajtu Hidrometeorološkog zavoda stoji upozorenje za opasno vreme na jugoistoku i jugozapadu Srbije, dok postoji potencijalna opasnost u svim ostalim delovima Srbije. Prognozira se takav intenzitet nevremena, da može biti prouzrokovana materijalna šteta, a postoji opasnost i po ljude i životinje. Savetuje se obazrivost na putevima.

Meteoalarm je takođe za celu Hrvatsku objavio upozorenje, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vreme! Crveni je alarm oglašen za Zagreb i širu okolinu, severnu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju, i za severno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vetra, koji bi na mogao duvati brzinom od 120 kilometara na sat.

U Srbiji sutra (23. oktobar) oblačno i veoma hladno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a tokom jutra susnežice i snega biće ponegde u nižim predelima južne i jugozapadne Srbije. Očekuje se i veća količina padavina. Duvaće slab do umeren, povremeno i pojačan zapadni i severozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u skretanju na jugozapadni. Minimalna temperatura od 3 do 7°C, maksimalna dnevna od 5 do 10°C.

Tokom petka i subote promenljivo oblačno i prohladno, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa snegom. Tokom petka uglavnom suvo i sa sunčanim intervalima.

U nedelju i početkom sledeće sedmice jutra će biti hladna i maglovita, ponegde sa slabim mrazem, tokom dana snčano i prohladno sa temperaturom uglavnom od 8 do 12°C.

Kakva nas zima čeka?


Ovakve vremenske prilike karakteristične su za početak hladne polovine godine, koja traje od oktobra do marta i ovo jesu prvi znaci zime. Prvi sneg u nižim predelima može da se očekuje u novembru i to drugoj polovini meseca, a pratiće ga, svakako, jače zahlađenje. Poslednja nedelja novembra je uobičajeno vreme za prvi sneg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije - navodi u Blicu- meteorlog Nedeljko Todorović.

Naglašavajući da nema pouzdane metodologije kojom može da se odredi kakva će biti nastupajuća zima, sagovornik kaže da se očekuje da će biti hladnija nego prošla, sa više kiše i snega.

- Sneg je padao prošle godine sredinom decembra i krajem januara, a najhladniji period je bio krajem januara i početkom februara i to u košavskom delu, gde je duvala orkanska košava. U Beogradu je najhladniji dan ove godine bio 27. januar, kada je maksimalna dnevna temperatura bila -4.
Najtopliji dan je bio opet u januaru i to 18. januara sa maksimalnom temperaturom od čak 17 stepeni. Najtoplijeg dana u februaru je izmereno bilo čak 23 stepena. Generalno, prošla zima je bila topla sa malo snega, a ove očekujemo niže temperature i više kiše i snega - zaključuje Todorović.

Нема коментара:

Постави коментар