MENI

Dugoročna prognoza vremena za decembar 2014: Zahladjenje sredinom meseca

Kakvo nam vreme predstoji tokom poslednjeg meseca, ili bolj reći do kraja 2014. godine? Pred nama je tipična srpska zima koja će početi u drugoj nedelji decembra, tako da će temperature, ali i sneg, padati sve do 25. decembra. 

Foto: cocoparisienne /pixabay.com



U tom prvom stvarno hladnom zimskom periodu, temperature će se spuštati do minus pet, šest stepeni Celzijusa i padaće umeren sneg, rekao je za „Politiku” elektroinženjer Milan Stevančević iz Beogradske škole meteorologije, koja već godinama novim naučnim pristupom izučava meteorološke mene i u tim okvirima daje dugoročne prognoze. On dodaje da uticaj Sunčeve energije prati putem satelita, a do činjenica dolazi i matematičkim proračunima i korišćenjem zakona fizike, ali i poznavanjem nepisanih prirodnih zakona.

Prema ovoj prognozi, vreme će narednih dana, sve do 8. decembra biti prohladno, malo suvo, a zatim umereno kišovito, s temperaturama od 7 do 9 stepeni.

Zatim sledi nekoliko toplijih dana, izmedju 9. i 12. decembra, kada će temperatura dostizati 15 stepeni Celzijusovih.

Prvo i čini se najjače zahlađenje ove zime nastupiće od 13. i potrajati do 25. decembra, kada će maksimalne dnevne temperature biti uglavnom u minusu. Ni tada se ne očekuju baš prejake hladnoće, jer će se živa u termometru spuštati do minus pet, šest stepeni.

Ovaj hladni period biće ujedno i doba umerenih snežnih padavina.

I potom novi, topliji deo zime koji počinje oko 26. decembra i trebalo bi da se zadrži sve do pravoslavnog Božića. Pošto će se tih dana temperatura kretati oko deset, pa i dvanaest stepeni, verovatno je da od snežnih čarolija, barem oko Božićnih praznika, ništa nema.

Novi hladni i snežni dani dolaze oko desetog januara 2015. godine i niže temperature, uglavnom oko i malo ispod nule biće sve do 25. januara.

Izvor: Politika


Prognoza za decembar Republičkog hidrometeorlošgog zavoda Srbije



Ilustracija: politika.rs

Do 6. decembra očekuje se malo toplije vreme sa slabim padavinama. Duvaće jak, povremeno olujni vetar, koji će od 3. biti u slabljenju.

Od 7. do 16. hladnije s padavinama. Srednja dnevna temperatura biće ispod višegodišnjeg proseka – jutarnja od -2 do 1 stepen, a najviša dnevna od 2 do 6 stepeni.

Do kraja meseca malo toplije s češćim padavinama.

Srednja dnevna temperatura vazduha u granicama višegodišnjeg proseka.

Kiša, susnežica ili sneg očekuju se oko 18, 19, 26. i 30, a oko 20, 21, 27, 29. i 31. sneg, uz povremeno formiranje snežnog pokrivača. Prognozirana količina padavina biće malo iznad višegodišnjeg proseka.

Нема коментара:

Постави коментар