MENI

Ko su vlasnici RTV B92 i TV Prva?

Nezavisno udruženje novinara Srbije je zatražilo od Komisije za zaštitu konkurencije da što pre okonča postupak ispitivanja koncentracije koji se odnosi na promene vlasničke strukture strukture RTV B92 i da saopšti da li su isti vlasnici RTV B92 i TV Prva.
 Udruženje je navelo da novi zakon ne zabranjuju vlasništvo u većem broju emitera ako udeo u ukupnoj gledanosti, odnosno slušanosti neprelazi 35 odsto, ali da bi precizna saznanja o vlasničkoj strukturita dva medija umnogome doprinela razjašnjenju mnogobrojnih dilema koje vlasničku strukturu RTV B92 i TV Prva povezuju sa ugrožavanjemmedijskog pluralizma.

NUNS je podsetio da je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenulapostupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća B92 iz 2010. godine. 

To preduzeće je tada kupila kiparska firma "Astonko holdings limited" preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu. 

U zaključku o pokretanju postupka Komisija je navela da su se od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma "Astonko" stekla 85 odsto vlasništva u B92.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza, naveo je NUNS

Нема коментара:

Постави коментар