MENI

Pogledajte najstariju fotografija sa čovekom!

Crno bela fotografija je snimljena u Parizu 1838. godine. Čovek na noj, kojeg je teško uočiti na prvi pogled, čini se, čisti svoje cipele. Pretpostavlja se da je tu i druga osoba, ulični čistač cipela, iako je teško odrediti da li se vide dve osobe ili samo jedna.




Upravo ova fotografija, koja prikazuje scenu napuštenog grada, smatra se najstarijom sačuvanom fotografijom na kojoj je ovekovečen čovek.

Fotografija se već neko vreme nalazi na internetu, postavljena je i na Wikipediji, a ovih dana objavio ju je i portal Mashable u saradnji s internet stranicom Retronaut koja se bavi prikupljanjem starih fotografija.

Autor fotografije je Lui Dager, poznati francuski fotograf, pionir u snimanju fotografija posebnom tehnikom, koristeći srebrni sloj (dagerotipija).

"Vreme ekspozicije iznosilo je oko sedam do deset minuta. Ulice deluju prazne jer, dok su ljudske (ili ljudska) figure stajale mirno, drugi objekti, odnosno pešaci i kočije, bili su u pokretu, a zbog brzine kretanja nisu ostali zabeleženi na fotografiji", objašnjava Amanda Uren sa portala Retronaut.

Deo grada koji je na fotografiji je Boulevard du Temple, svojevrsno urbano modno središte, aleja brojnih radnji, barova i pozorišta.

Osim osobe za koju je sigurno utvrđeno da se nalazi na fotografiji, i druge osobe za koju se veruje da je takođe prisutna (čistač cipela), pretpostavlja se da su na fotografiji i druge osobe, koje sede na klupama ili stoje na prozorima zgrada.

Dodajmo na kraju i to da ova fotografija ipak nije najstarija sačuvana fotografija. Ta titula pripada Dagerovom partneru Žozefu Niseforu Nijepsu, odnosno fotografiji snimljenoj 1826. ili 1827.

Izvor: Index.hr

Нема коментара:

Постави коментар