MENI

Poslednja kolumna Jovana Ćirilova: "Objavite posle moje smrti"

Poslednju "Reč nedelje" Jovan Ćirilov je napisao je sa željom da bude objavljena u NIN-u nakon njegove smrti. U istom onom listu u kome je pisao tri decenije...

"Jednog ja manje je na svetu. I to moga ja. To svi drugi znaju, osim mene koji više ne postojim. Lakše je ne postojati, nego postojati. Telo je jedino stanište svakog ja, ali telu nije lako što u njemu prebiva jedno ja. Ja muči telo, a i telo muči – ja.

Oni su u grčevitom zagrljaju dok postoje. Ja je svesno da ne može bez tela, a telo ne zna ništa. Ono prosto postoji ne zbog ja, ali kao da je tu zbog ja.

Otkako je ljudskog roda, bilo je bezbroj neponovljivih ja. Svet postoji dok ga jedno ja samosaznaje. I kad njega nema, kao da nema ni sveta. A ima ga. Koliko je za našeg življenja otišlo raznih ja iz života, i svet je nastavio da postoji bez tih ja. To je dovoljan dokaz. Evo, mene više nema, a svet postoji…"

Celu kolumnu možete da pročitate OVDE.

Jovan Ćirilov pisao je za NIN skoro 30 godina. Njegova Reč nedelje bila je među najčitanijim rubrikama u našem listu. U broju od 4.decembra ove godine, uz NIN, čitaoci će dobiti na poklon knjigu Reč nedelje, sa izborom kolumni Jovana Ćirilova.

Нема коментара:

Постави коментар