MENI

Ključ za besmrtnost: Hoće li čovekov um jednog dana "živeti" u računaru?

Victor Habbick / freedigitalphotos.net
Pronalazač Rendal Koen iz San Franciska predstavio je plan da svoj mozak prenese na računar. On se nada da će uspeti da replikuje ljudski mozak kao mehanički sistem. A to ne bi bila veštačka inteligencija, već ljudski um prebačen u računar.

Koen kaže da je ključ u mapiranju mozga i svođenju njegove aktivnosti na proračune, a zatim prevođenje proračuna u kod. Na taj način, ljudi bi mogli da žive beskonačno, smatra Koen.

Sve to trebalo bi da omogući SIM tehnologija (Substrate - independet Mind), odnosno “um nezavisan od podloge”. To nije veštačka inteligencija, nego ljudski um prebačen u računar.

Neurolozi su 99,9 odsto sigurni da je mozak mehanizam, kaže Koen i ako možemo da protumačimo kako funkcioniše, možda možemo da napravimo zamenu za njega.

On smatra da bismo uz pomoć ovog sistema mogli da naseljavamo druge planete, čak i virtualne.

Koen je čak pokrenuo i organizaciju pod nazivom Carboncopies koja radi na tehničkim i etičkim problemima vezanim za projekat.

Funkcije uma originalno postoje u neurobiološkim mehanizmima našeg mozga. Ako bismo iste funkcije primenili na drugoj operativnoj podlozi u okviru zadatih parametara i operacija, tako da proizvode iste rezultate kao mozak, um bi postao nezavisan od podloge.

Inače, ljudski mozak sačinjen je od 85 milijardi nezavisnih neurona od kojih je svaki povezan sa još 10.000 drugih putem aksona i dendrita.

Signali koji prolaze kroz nervne ćelije nose informacije i omogućavaju mozgu da formira asocijacije i izvršava komande.

Od iste šeme, prema mišljenju mnogih stručnjaka, zavisi naše pamćenje, emocije, lične osobine, pa čak i svest.

Daily Mail

Нема коментара:

Постави коментар