MENI

Krokodil ubija: Droga od koje otpada meso hara Srbijom

Član Svetske asocijacije šefova policija Marko Nicović ukazao je danas na opasnosti po zdravlje nove sintetičke droge nazvane “krokodil”, koju krijumčari nude mladima.


Photo credit: mconnors from morguefile.com


Nicović je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da krijumčari znaju da mladi nemaju dovoljno novca da kupe heroin ili kokain i da zato nude “sirotinjsku drogu” nazvanu “krokodil”.

Nicović je objasnio da krijumčari radi pravljenja “krokodila” iznajmljuju farmaceute i hemičare i da je reč o drogi koja se može proizvesti mešavinom sastojaka, koji su legalni na tržištu, kao što su kodein, fosfor, jod, benzin i teški metali.

Ukoliko se konzumira “krokodil”, otrovne supstance razaraju telo čak 15 puta brže nego heroin, upozorio je Nicović, ukazujući da ta droga ima halucinogeno dejstvo i da je prvi put napravljena u Rusiji u Sibiru.

Na pitanje novinara da li u Srbiji postoje oni koji koriste ovu drogu, Nicović je odgovorio potvrdno i dodao da je srpsko tržište na tranzitnoj ruti između severa, juga istoka i zapada i da je reč o zoni, gde se prepliću mnoge krijumčarske aktivnosti.

“Krokodil” je, kako prenose mediji, postala popularna u narkomanskim krugovima u Hrvatskoj. Zavisnicima koža pozeleni kao kod reptila, a u kasnijim fazama otpada meso i vide se kosti, tako da “istrule do smrti”.

“Krokodil” se pojavio prvi put 2002. godine, a od tada, samo u Rusiji, od te droge umre čak 30.000 narkomana. Zabrinjavajuće je da se “krokodil” pojavio u regionu na splitskom crnom tržištu, ali i u Srbiji.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар