MENI

Ono što radimo svakodnevno posle posla doslovno nas ubija!

Posle radnog dana većina nas će radije će sesti pred televizor, dobro se najesti i prileći, umesto da izdvoji makar pola sata na bavljenje sportom. Zbog toga smo sve deblji, a uzrok polovine ukupnih smrti je zastoj srca, uglavnom uzrokovan prekomernom težinom.


Photo credit: hilarycl from morguefile.com
Vežbati počinjemo kada je već prekasno, a do tada uglavnom jedemo masnu i kaloričnu hranu.

Pogotovo nezainteresirane za vežbanje su mlađe osobe. Mnogima je manjak vremena glavni izgovor da ne vežbaju. No dovoljno je da svaki dan barem pola sata provozate bicikl ili otrčite i već se možete smatrati fizički aktivnima.

'Jasno je da je mentalno lakše sesti pred TV i uzeti hranu, jest i gledat TV, ali prošetati, boraviti u prirodi, biti telesno aktivan, lakše će se spavati, bolje će biti varenje, čovjek će se bolje osećati', objasnio je dr sc. Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta.

'Jedemo kaloričnu hranu, puno više hrane jedemo nego što je potrošimo, a dodatni problemi su što se unosi preslana hrana, ali isto tako previše suhomesnatih proizvoda, masnih proizvoda, a premalo svežeg voća i povrća', kaže dr. med. Tamara Poljičanin, upravnica HZJZ-a

Za poredjenje - u skandinavskim zemljama, svaki drugi stanovnik fizički je aktivan.

Izvor. dnevnik.hr

Нема коментара:

Постави коментар