MENI

Bogojavljenje: Kome se noćas otvori nebo, biće mu ispunjena želja

Ako u ponoć otvorite prozor i pogledate u nebo, verovatno ćete primetiti da i bar neko od vaših komšija radi isto. Ovo ne treba da vas čudi… reč je o prastarom srpskom običaju! Veruje se da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, otvara nebo, a ko to primeti i u tom trenutku zamisli želju, sam Bog mu je ispunjava. Takođe, veruje se da snovi usnuli u noći između 18. i 19. januara predstavljaju, u stvari, izvesnu poruku od Boga i da predstavljaju predskazanje događaja koji će se tek desiti...Bogojavljenju prethodi Krstovdan, kada se se posti za dobro zdravlje. U nekim delovima Srbije prema narodnom verovanju na ovaj dan valja oprati sav veš i očistiti kuću. 


Srpska pravoslavna crkva i vernici 18. januara obeležavaju Svetog Teopempta i Teonu, praznik koji je u narodu poznat kao Krstovdan. Praznik prethodi Bogojavljenju (19. januar) i  Svetom Jovanu - Jovanjdanu (20. januar), koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Na Krstovdan se posti za dobro zdravlje. Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Devojke su na ovaj dan predveče odlazile na reku i uplitale stabljike bosiljka, a potom se vraćale kući verujući da će te večeri usniti budućeg voljenog.


"Bog se javlja"


Staro verovanje kaže da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja“. Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Po hrišćanskom verovanju, 30. godine Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, a tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.


Verovanja iz davina...


Bogojavljenje karakteriše  veliki broj verovanja preteklih iz davnina. Recimo, da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke.

Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Verovalo se i da vreme na Bogojavljenje predskazuje kakvo će vreme biti cele godine. Ako sutra bude jak mraz ili pada sneg, godina će biti rodna. Ako pak, bude vedro, biće sušna godina. Ukoliko 19. januar bude kišovit, cele godine će biti dosta padavina i poplava.

Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda. Nju vernici nose kućama njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine.

Bogojavljenje se širom Srbije obeležava i tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

1 коментар:

  1. ovim putem se želim zahvaliti jednoj divnoj ženi koja mi je spasila brak i porodicu...
    Samo mogu reći reči hvale za njen rad,trud i efikasnost koja je zagarantovana 100% imate moje tople preporuke od sveg ❤ ako ste u bilo kom problemu radu ću podeliti njen kontakt-viber +38161 250 17 65

    ОдговориИзбриши