MENI

Ispod granice siromaštva: Više od pola Srbije nema ni 10.000 dinara u kući!

Foto: mifner / Pixabay.com
Polovina građana Srbije nema u kući ni 100 evra koje bi mogla da potroši za neki neočekivani rashod, pokazala je najnovija anketa o siromaštvu Republičkog zavoda za statistiku (RZS).





Skoro 70 odsto građana ne može sebi da priušti nedelju dana odmora van kuće i veoma teško sastavlja kraj s krajem – jedva uspeva da sa prihodima koje ima pokrije osnovne troškove.

Boško Mijatović, predsednik Centra za liberalno-demokratske studije, kaže da je istraživanje RZS prvi put rađeno po pravilima EU, koja odgovaraju zapadnim zemljama jer one nemaju siromašne u klasičnom smislu.

Zato su proširili definiciju na one koji su u riziku od siromaštva, a to su oni koji nemaju platu od 1.000, 1.500 ili 2.000 evra.

Kako ističe Mijatović, nama više odgovara da se na osnovu novca za minimalne potrebe koje se odnose na ishranu i stanovanje dođe do onih koji su siromašni. Njih je osam-devet odsto.

– Socijalna politika ne pomaže, samo ekonomski razvoj može da smanji siromaštvo – poručuje on.

Tijana Čomić iz RZS rekla je za za Kurir da većina zemalja nije objavila podatke za 2014, pa se naši rezultati mogu porediti s njihovim od 2013. U Srbiji je stopa rizika od siromaštva najviša, a veću od 20 odsto imali su Grčka, Rumunija, Bugarska, Litvanija, Španija.


Izvor: Kurir

Samci i deca najugroženiji


Kad se pogledaju tipovi domaćinstava, jednočlana, i to muška, imaju najveću stopu rizika od siromaštva. Pored toga, najugroženiju starosnu kategoriju u Srbiji čine mlađi od 18 godina.

Najmanje šanse da postanu siromašna imaju dvočlana domaćinstva sa odraslom decom koju ne moraju da izdržavaj i u kojima je jedna osoba stara 65 i više godina.

Нема коментара:

Постави коментар