MENI

Kako upisati fakultet, a da niste imali nikakve pripreme?

Na gornje pitanje odgovara dnevni list 24 sata, podsećajući da je do polaganja prijemnih ispita za fakultete ostalo je manje od dva meseca. Za one koji još nisu počeli da se pripremaju nije sve izgubljeno, jer sa dobrim znanjem iz samo jednog predmeta mogu da pokušaju na više fakulteta.

Prvi savet maturantima koji ni usred maja nemaju ideju šta bi mogli da upišu je – prelistavanje fakultetskih informatora.

- Fakulteti počinju s prodajom informatora već početkom drugog semestra. U informatoru možete pročitati šta se tačno uči na svakom studijskom programu, gde se sa tom diplomom možete zaposliti i najčešće su nabrojana sva pitanja sa prethodnog prijemnog ispita, pa budući brucoši mogu da procene koliko su spremni da odgovore zahtevima određenog fakulteta – priča za „24 sata“ Milan Petković, predsednik najveće studentske organizacije SKONUS.

Nakon što se upoznate sa konceptom prijemnog ispita, sledeći korak je da realno sagledate sopstvene mogućnosti. Primera radi, za upis na psihologiju polažu se testovi iz psihologije i opšte kulture. Ako posedujete dobro znanje iz psihologije, veće pripreme vam nisu ni potrebne, dok za opštu informisanost pripreme i ne postoje.

Takođe, za upis na mnoge fakultete dovoljno je da posedujete solidno znanje iz samo jednog predmeta. Ako biologiju držite u malom prstu, zašto ne biste probali na Biološkom. S dobrim znanjem iz matematike, možete istovremeno pokušati na Matematičkom, ETF-u, Građevinskom i Mašinskom fakultetu.

-Ko još nije počeo s pripremama, neka se posveti jednom predmetu. Mesec i po dana sasvim je dovoljno da ga dobro spremi. Ali najvažnije je da kandidat bude svestan svojih sposobnosti. Ako zna da mu lošije idu prirodne nauke, onda svakako treba da pokuša na društvenim – poručuje Petković.

Autor: M. Leskovac, 24sata.rs

Prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu


Prijavljivanje kandidata od 24.juna do 28.juna
Polaganje prijemnog ispita od 29.juna do 3.jula
Objavljivanje rezultata najkasnije do 5.jula
Primedbe na preliminarnu rang listu najkasnije do 6.jula do 20 sati
Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta najkasnije 10.jula u 9 sati


Нема коментара:

Постави коментар