MENI

Misteriozna fotografija Draže Mihajlovića posle streljanja (FOTO)

Foto: wikipedia
Fotografija je navodno dugo bila najbolje čuvana tajna Titove Jugoslavije, a izrađena je u tri primerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića. Navodno je Josip Broz lično zahtevao istragu kako bi se utvrdilo na koji način je ovaj dokaz iscureo.

Viši sud u Beogradu je poništio presudu iz 1946. godine, kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt streljanjem, dok misterija oko mesta gde je on sahranjen i dalje traje.

Rehabilitacija Mihailovića podelila je javnost, a internetom kruži fotograifja na kojoj se navodno vidi Draža posle streljanja.



Ovu fotografiju navodno je napravio streljački vod koji je samo dva dana nakon izricanja usmene presude streljao četničkog komandanta Mihailovića, da bi, najverovatnije imao dokaz o urađenom zadatku.

Snimak je dugo bio državna tajna i čuvan u arhivu, a urađen je u tri primerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića!

Ipak, po prvi put ovu fotografju sa streljanja Dragoljuba Mihailovića objavila je italijanska štampa, što je upalilo crveni alarm u komunističkoj Jugoslaviji, a lično je Josip Broz Tito naredio istragu o tome kako je ova fotografija došla u ruke novina u Italiji.

Prema tvrdnjama Miloslava Samardžića, istoričara, ova ukradena fotografija u Srbiju se vratila 1992. godina kada ju je Zagorka Vasić donela iz Kalifornije, a Dr Branko Latas, pukovnik Titove garde u penziji, potvrdio je da je fotografija autentična.

kurir.rs

Нема коментара:

Постави коментар