MENI

Psorijaza: Prirodni melemi

Photo by marin. FreeDigitalPhotos.net
Od psorijaze u Srbiji boluje oko 150.000 osoba, a pošto ne postoji jedinstven registar, smatra se da ima pacijenata koji još „lutaju“ u traženju dijagnoze. I oni za koje je dokazano da boluju od psorijaze susreću se sa nizom problema, počev od nedostupnosti novije, biološke terapije, masti, krema i drugih lekova koji se više ne mogu dobiti na recept, do nemogućnosti klimatsko-bolničkog lečenja.


Smatra se da svaki deseti čovek nosi u sebi gen za psorijazu, ali to ne znači da će svaki od njih da oboli. Isto tako, ako neko od roditelja boluje od psorijaze, verovatnoća da će i dete naslediti bolest je oko šesnaest procenata.

Psorijaza je hronična bolest kože nepoznatog uzroka, od koje pati oko tri odsto svetske populacije. Psorijaza nije samo bolest kože, već je i poremećaj imunog sistema. Važno je napomenuti da psorijaza NIJE zarazna. Iako trenutno ne postoji lek za trajno lečenje psorijaze, postoji mnogo vrsta tretmana koji pomažu u kontrolisanju ove bolesti. U tretmanu psorijaze, od velike pomoći su i prirodna sredstva.

Melemi i kupke protiv psorijaze


    Kožu svakodnevno dva puta mazati svinjskom mašću. Za žarišta koja se pojavljuju po celom telu i za krastave ljuspe u 100g svinjske masti treba dodati 10g soka od svežeg rosopasa, mišjakinje ili crnog sleza. Ovu mast treba čuvati u frižideru i mazati dva do tri puta dnevno.

    Od mišjakinje (Stellaria media) se takođe pravi efikasan melem tako što se od listova ove biljke iscedi sok, pomeša sa medom u odnosu 3:1 i zatim koristi za obloge.

    Pored ovih melema, protiv psorijaze pomažu i svakodnevne kupke od crnog sleza i rastavića. Ista količina ovih biljaka se pomeša i preko noći ostavi potopljena u hladnu vodu. Oko 200 g biljaka je dovoljno za jednu kupku. Kupka se koristi tako što se potopite 20 minuta u vodu, s tim što torzo (srce) mora biti izvan vode.

Dodaci ishrani


U borbi protiv psorijaze važno je paziti na ishranu. Morate smanjiti unos crvenog mesa, rafinisanih masti, belog šećera i proizvoda od belog brašna. Jedite puno svežeg voća i povrća, semenki, mahunarki, te maslinovog ulja i ulja od semenki bundeve i grožđa. Pijte filtriranu vodu i nezaslađene biljne čajeve.

Smesa od semenki sa jogurtom se takođe pokazala kao dobro sredstvo. 


Za ovu smesu vam treba:

    100 g semenki lana

    100 g semenki tikve

    100 g suncokretovih semenki

    100 g susama

    50 g cimeta

Semenke možete samleti u mlinu od kafe, ili istucati  pa dodati cimet. Ovu mešavinu naspite u zatvorenu staklenu posudu i uveče dodajte jednu veliku kašiku u čašu nemasnog jogurta (2 dcl). Ovako pripremljenu smesu jedite ujutru. Isto jutro napravite novu smesu koju jedete isti dan uveče. Ponavljati dok ne potrošite mešavinu.

Izvor: Novosti / Kucni lekar

Нема коментара:

Постави коментар