MENI

Truju nas hranom - posledice od dijabetesa do epidemije raka!

Epidemija raka u svetu, povećanje broja dijabetičara, pojava alergija, učestalost autizma, Parkinsonove, Alchajmerove i drugih teških bolesti samo su neke od posledica toksina i opasnih materija koje unosimo putem hrane i pića. U paleti kancerogenih hemikalija koje jedemo i pijemo aspartam je sigurno najopasniji, tvrde mnogi istraživači.

 
Taj veštački zaslađivač, koji se pojavio na tržištu 1974, danas je osnovni sastojak više od 6.000 različitih prehrambenih proizvoda, a mnoge od njih svakodnevno koristimo. I uprkos tome što postoji pregršt dokaza o njegovoj toksičnosti, u većem delu sveta, pa i kod nas, dozvoljena je njegova upotreba.

- Aspartam je jedna od najopasnijih hemikalija na tržištu. Kada se zagreje na 30 stepeni, a znamo da je temperatura ljudskog tela oko 36 stepeni, on oslobađa metanol, koji se zatim dalje razbija na formaldehid i mravlju kiselinu. A svi znamo da je formaldehid neurotoksin, dok je mravlja kiselina otrov - piše publicista Džim Mars u knjizi „Zavera od bilion dolara“.

Lekar i profesor pedijatrije dr Luis Dž. Elsas, dodaje Mars, 1987. svedočio je pred Američkim senatom o fenilalaninu, jednoj od dve aminokiseline koje čine aspartam.

- Mars je upozorio da je fenilalanin posebno opasan po trudnice i njihov plod jer dovodi do pojave mentalne retardiranosti, mikrocefalije i drugih defekata. Kada je to izgovorio pre skoro 30 godina, samo jedno od 1.500 dece je imalo autizam, a danas je ta stopa mnogo veća, pa taj poremećaj ima jedno od 150 dece. Izgleda da nam ti toksini uništavaju decu - tvrdi Mars.

Kako navodi, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) godinama je odbijala da odobri upotrebu aspartama.

- Čak je i dr Adrijan Gros, toksikolog FDA, rekao da aspartam može da doprinese i izazove napade i kancer mozga, kao i da krši čuvenu Dilejnijevu klauzulu prema kojoj je zabranjeno dozvoliti upotrebu u ishrani bilo čega što potvrđeno izaziva rak. Ipak, posle 16 godina odbijanja da to uradi, FDA je 1981. dozvolila korišćenje aspartama. I to čim je Ronald Regan došao na vlast, a u njegov tim stigao Donald Ramsfeld, tada direktor i predsednik kompanije „Sirl“, proizvođača aspartama. Bio je član Trilateralne komisije, kasnije vlasnik firme „Gilead sajensiz“ (proizvođača „tamiflua“) i ministar odbrane SAD. Dan po dolasku Ramsfelda u Reganov kabinet, na čelo FDA je postavljen dr Artur Hal Hejz, čovek koji je odobrio aspartam - kaže Mars.

S druge strane, ima onih koji smatraju da čuveni zaslađivač nije štetan.
- Aspartam je često ispitivan aditiv za hranu i decenije analiza pokazale su da je bezbedan za ljudsku upotrebu. Istraživanje je složeno, pa ga mnogi zloupotrebljavaju i tvrde da postoji zavera da se on koristi za trovanje, ali to je samo urbana legenda koja neće skoro nestati - tvrdi američki neurolog i profesor dr Stiven Novela.

Izvor: Kurir
Ilustracija: autor Ben MillsPod licencom Javno vlasništvo sa sajta Vikimedijina ostava - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aspartame-from-hydrate-xtal-2000-3D-balls.png#/media/File:Aspartame-from-hydrate-xtal-2000-3D-balls.png

EU: Aspartam nije štetan po zdravlje


Veštački zaslađivač aspartam je sasvim siguran za korišćenje i nije opasan po zdravlje, zaključila je Evropska regulatorna agencija za hranu i piće.

Iako je novi obiman izveštaj ove regulatorne agencije trebalo da da kompletno bude predstavljen javnosti 2020. godine, na zahtev evropske komisije, zbog kontroverznih napisa u javnosti, podaci o eventualnoj štetnosti aspartama su objavljeni ranije.

Od kada je ušao u široku komerciajalnu upotrebu u osamdesetim godinama prošlog veka, nekoliko medicinskih studija je dovodilo u pitanje njegovu sigurnost po zdravlje ljudi, a nakon istraživanja komisija je zaključila da ne postoje nikakvi pokazatelji da on na bilo koji način negativno utiče na zdravlje.

"Aspartam, koji se ponekad na pakovanjima pojavljuje obeležen i kao E951, kao i njegovi derivati, su sasvim sigurni za ljude pri trenutnom nivou izloženosti", piše u zaključku komisije.

Aspartam je otprilike 200 puta slađi od šećera, manje je kalorijske vrednosti i koristi se u proizvodnji hrane i bezalkoholnih pića, a preporučljive dnevne količine iznose 40 miligrama po kilogramu težine odraslog čoveka.

Jedini izuzetak, kod koga aspartam može izazvati posledice po zdravlje, jeste kod ljudi koji pate od genetske bolesti fenilketonurije, pa u tom slučaju treba voditi računa - rečeno je u izveštaju.

Нема коментара:

Постави коментар