MENI

Vakcina protiv raka u Srbiji!

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, koji danas kreće sa Kube u Srbiju, upisaće se u istoriju srpske medicine jer će obolelima od raka pluća doneti revolucionarnu kubansku vakcinu „cimavax EGF“.

Prva vakcina protiv raka grlića materice, i prva vakcina protiv bilo kog tipa raka uopšte, odobrena je u Americi 2006. Vakcina štiti od određenih tipova HPV virusa, koji izazivaju 70 odsto slučajeva raka grlića materice.

Oko 6.000 takvih pacijenata čeka njegov povratak, jer im ta vakcina život znači!

Njeno dejstvo, kako tvrde kubanski lekari, utiče da se rak ne širi po telu, da ostane u čauri i postane hronična bolest kao, na primer, dijabetes.

U Lončarevom kabinetu za “Alo” je rečeno da je on preksinoć prisustvovao sastanku sa zvaničnim rukovodstvom Kube sa predsednikom Raulom Kastrom na čelu i tom prilikom je ugovoreno da se, na osnovu međudržavnih sporazuma između te zemlje i Srbije, omogući korišćenje određenih kubanskih lekova i vakcina kod nas.

“Ova vrsta sporazuma podrazumeva direktnu saradnju dva zdravstvena sistema, bez posrednika. Takođe, ugovorena je i zajednička proizvodnja pojedinih vakcina i lekova u Srbiji. Ministar je juče obišao i kubanski sektor za proizvodnju vakcina i lekova i razgovarao sa rukovodiocima o budućim aspektima saradnje”, kažu u kabinetu Zlatibora Lončara, ali dok se ministar ne vrati nisu mogli ništa da kažu o vakcini „cimavax EGF“.

Zoran Vujović, vlasnik firme „Vama“, koja već godinama pokušava da u Srbiji registruje vakcinu „cimavax EGF“, potvrdio je da posle povratka ministra sa Kube postoji mogućnost da prve doze naši pacijenti prime već za četiri meseca!

“Kompletnu dokumentaciju za registraciju vakcine predali smo 3. marta. Nedostaje joj samo GMP sertifikat, kojim se potvrđuju propisani standardi leka. Izdaje ga komisija Ministarstva zdravlja. ALIMS može, po Lončarevom povratku, da zatraži da u roku od mesec dana Ministarstvo pošalje komisiju na Kubu, gde bi ustanovila sve što je neophodno za izdavanje tog sertifikata”, objašnjava Vujović i dodaje da vakcina nije registrovana zbog trenutno važećih propisa da lek koji nije registrovan u EU ne može to da bude ni u Srbiji.

Mondo

Нема коментара:

Постави коментар