MENI

VRELO LETO 2015: Paklene vrućine stižu u Srbiju

Paklene vrućine koje ovih dana kose po Indiji uskoro bi mogle da se prenesu i u Srbiju! Naime, svetska meteorološka agencija „Akuveder“ za područje celog Balkana predviđa pakleno leto, sa tropskim vrućinama i temperaturom koja će dostizati i 40 stepeni Celzijusovih.

Domaći meteorolozi, međutim, potvrđuju da će predstojeće leto biti natprosečno vrelo, značajno toplije i suvlje u odnosu na prethodnu godinu, te da nas očekuje od 25 do 40 tropskih dana. Prva trećina godine bila je rekordno topla, a sudeći prema dugoročnim prognozama, takav trend će se nastaviti i do kraja godine. Neka vas ovih nekoliko kišnih i hladnijih dana ne rastuže, leto nam stiže i pre zvaničnog datuma.

 – Temperature u prvoj polovini juna biće očekivane i kretaće se od 28 do 32 stepena. Očekuje nas sunčano vreme i bez kiše. Za ostatak leta još je rano govoriti, ali po nekim procenama meteoroloških centara očekuje nas manje padavina, dok će temperature na evropskom kontinentu biti uobičajene letnje. Do pregrejavanja može doći na jugu u Grčkoj – rekao je meteorolog Časlav Stanojević.

Prema prognozi agencije „Akuveder“, zbog vrelog talasa na Balkanu, ovo leto biće praćeno velikim sušama, a vrućine će navodno dovesti i do pomora stoke, što bi za posledicu moglo da ima povećanje cene hleba i mleka, piše Alo.rs.

Jedino što naš narod ima i onu poznatu izreku: Može da bude, ali ne mora da znači!

Нема коментара:

Постави коментар