MENI

Japan leči pola miliona internet zavisnika

Japanska adminsitracija procenjuje da je nekih pola miliona tinejdžera zavisno od interneta. Centri za odvikavanje niču širom zemlje nudeći digitalnu detoksikaciju. U njima ljudima kažu da ostave svoje uređaje na ulazu i provedu neko vreme daleko od svojih smartfonova, tableta i kompjutera.
Foto: printskrin youtube - al-jazeera

Joneda Tomohiko, urednik internet izdanja magazina "Lajfhaker", navodi da je ranije provodio po 15 sati dnevno na internetu. Sada je napisao knjigu o borbi protiv internet zavisnosti i o tome zašto tinejdžeri treba da nauče da žive bez ekrana.

U jednom od tokijskih internet kafea, onlajn zaluđenici nikada nisu suviše daleko od svojih voljenih ekrana. Ispod nepreglednih kabina sa kompjuterima prikačenih na internet nalaze se hotel sa "sobicama" poput kapsula u kojima može nakratko da se odrema pre novog odlaska na internet.

Nije baš da će san doći prirodno: u Japanu mnogi od internet zavisnika imaju problem sa nesanicom.

- U najgoriom slučajevima deca beže iz škole i ne mogu da nadoknade gradivo. Takva deca će imati i druge probleme poput nesanice, sa kojom se treba suočiti zajedno sa zavisnošću - kaže Nomura Kazutaka, terapeut čija se klinika u Jokohami  bavi onlajn zavisnošću.

Kada su novinari "Al Džazire" pitali ljude u Akihabari, šoping zoni Tokija poznatoj po prodaji video igara i druge elektronske robe, neki od njih nisu videli u čemu je toliki problem ako provode većinu dana na internetu.

- Ja sam onlajn oko deset sati dnevno, što je u redu - kazao je jedan od stanovnika Tokija.

Drugi je dodao da to "nije ništa loše zato što se danas tako živi".

Ali, da li je zaista tako?!

Нема коментара:

Постави коментар