MENI

Kako preživeti vrelu noć?

Leto je ove godine baš poranilo, kada su u pitanju one tropske tempretaure koje se zadržavaju i u noćnim satima, uzrokujući nesanicu, budjenje tokom noći, nervozu. Kako preživeti vrelu noć i odmoriti se dovoljno pred novi (radni) dan?
Foto: Photl.com

"Koliko god da volite leto, visoke temperature ometaju san, a to može loše da se odrazi na zdravlje", kaže dr Nerina Ramlakan. Evo njenih saveta kako da pobedite vrućinu.

Improvizovani klima uređaj

Ako nemate klima uređaj, postoji super način da ohladite prostriju. Potrebni su vam bilo kakav ventilator i posuda sa ledom. Stavite ventilator blizu kreveta, a posudu sa ledom stavite ispred uređaja - prostorija će se tako brže ohladiti. Najbolje je da ovo uradite oko 20 minuta pre spavanja.


Prskalica za lice

Bočice sa raspršivačem koje mnogi koriste za zalivanje cveća, mogu da vam pomognu da se rashladite. Napunite ih vodom, ostavite pored kreveta i budite spremni da se poprskate ukoliko vas tokom noći probudi vrućina.

Zamrznut jastuk

Pre nego što legnete u krevet, ohladite jastuk na kojem spavate u zamrzivaču. Hladan jastuk će brzo spustiti temperaturu tela, pa će vam biti prijatnije.

Vlažna pidžama

Jednostavno poprskajte pidžamu hladnom vodom pre nego što legnete u krevet. Ne predlažemo da baš previše ukvasite pidžamu, ali za svaki slučaj, lezite na peškir kako ne biste pokvasili i dušek.

Sprečite zagrevanje prostorije

Tokom dana, naročito u periodu kada je sunce najjače, držite navučene roletne i zavese.

Rashladite stopala


Kada je u prostoriji toplo i telo se zagreje, krv se "sjuri" u stopala i imamo osećaj da je još toplije nego što jeste. Pre nego što legnete u krevet, rashladite stopala u lavoru u koji ćete sipati hladniju vodu.

Stavite svetliju posteljinu

Možda o tome niste razmišljali, ali tamnije boje privlače toplotu, tako da jednostavna zamena - posteljina svetlije boje, može da vam pomogne da se osećate prijatnije.

Izbegavajte određenu hranu i piće

Začinjenu hranu, napitke koji sadrže kofein, alkohol i slatkiše ne bi trebalo da konzumirate nekoliko sati pre spavanja jer podižu telesnu temperaturu. Umesto toga, uveče konzumirajte nešto što će vas rashladiti - krastavac, lubenicu, hladno melko.

Izvor: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар