MENI

REVOLUCIONARNO: Sećanja ćemo moći zauvek da sačuvamo!?

Foto: YouTube
Zapravo, pokušaj očuvanja ljudi u zaleđenom stanju sve dok ne bude pronađen eliksir mladosti nije novost. Medjutim, to da bi mogli zadržati sećanje u trenutku "budjenja" - jeste! U pitanju je projekat u Alcor istraživačkom centru u Arizoni, gde pokušavaju da reše misteriju krionike.

Krionika je znanost koja se krije iza očuvanja živih ili mrtvih bića pod niskim temperaturama sve dok se ne pojavi mogućnost oživljavanja, te beskonačnog života. Iako se prvenstveno veže uz crtiće, znanstvenu fantastiku i loše filmove, svako malo se pojavi nešto što kao da nas dovede na korak bliže ledenoj besmrtnosti.

Znanstvenici u Arizoni objavili su istraživanje koje su započeli podučavanjem grupe glista. Nakon toga su ih zamrznuli pa odmrznuli. Ono što je posebno u cijelom procesu jest činjenica da je njihovo pamćenje ostalo netaknuto.

Prvo su znanstvenici koristili mirisni otisak (učenje prepoznavanja određenog mirisa) kako bi stvorili neko sjećanje kod male grupe C. elagansa - malih, prozirnih glista koje se često koriste u istraživanjima jer imaju primitivne neurološke struktire koje je jednostavno proučavati.

Učilo se gliste da prepoznaju miris benzaldehida, tvari koja podsjeća mirisom na badem, i to na način da bi se trebale početi kretale kad bi ga nanjušile. Zatim su zamrznute brzim procesom vitrifikacije, pri kojemu se koristi tekući nitrogen kako bi se gliste zamrznule bez pretvaranja u ledene skulpture.

Kad su odmrznute, gliste koje su podvrgnute mirisnom otisku imale su dvostruko veću šansu da će krenuti prema mirisu badema, čime su dokazale da su zadržale dugotrajni otisak benzaldehida, čak i nakon što su bile zamrznute.

Projekt je obavljen u Alcor istraživačkom centru u Arizoni, gdje pokušavaju riješiti misterij krionike. Koliko su predani tom cilju pokazuje i činjenica da tamo drže nekoliko tijela na ledu, te iščekuju dan kad će ih moći opet vratiti u život, piše Mic.

U Alcoru možete platiti 200.000 dolara za očuvanje cijelog tijela, što znači da će vam zamrznuti cijelo tijelo nakon što službeno budete proglašeni mrtvima, te će vas držati na sigurnom sve dok znanost ne napreduje do točke da se vaš mozak i tijelo mogu povratiti u život. Ako vam se to čini kao previše, uvijek možete za 80.000 dolara sačuvati tek glavu.

Alcor inzistira na tome da njihovih 136 zamrznutih članova nije tehnički mrtvo (jer ako će ih moći oživjeti u budućnosti, to znači da ni sad nisu mrtvi), te samo čekaju dan kad će moći oživjeti ove ljude iz zamrznutog stanja, unatoč tome što ih mnogi skeptično gledaju.

Zasad samo znamo da smo daleko od toga da možemo uspješno povratiti smrznute ljude u život, jer za razliku od životinja koje mogu uspješno preživjeti smrzavanja ili hibernaciju, ljudsko tijelo nema potrebnu kemijsku kozmetiku da preživi zaleđeno stanje bez da paraleleno ne uništi nužno potrebno stanično tkivo.
Izvor: Express

Нема коментара:

Постави коментар