MENI

"Teslina pošiljka" Vanje Bulića predstavljena na mestu "zločina"!

"Teslina pošiljka", četvrti Bulićev roman iz serijala o istragama novinara Novaka Ivanovića, počinje na ruševinama Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, uništene tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Tako je i za promociju knjige izabrano upravo mesto zločina s kojim počinje priča... 

Laguna

Jednog sunčanog beogradskog jutra pronađeno je telo nemačkog novinara Riharda Genca. Taj događaj označiće početak potere za ubicom koja će novinara Novaka Ivanovića uvesti u lavirint laži, obmana, obaveštajnih intriga, istorijskih nepravdi, međunarodnih zavera... A na samom kraju tog lavirinta čeka šokantna istina.

Kako je prostor danas ograđen i ne može da se dobije dozvola za ulazak, o knjizi su autor i njegovi gosti govorili u Prodajnoj galeriji koja je tačno preko puta tog mesta, dok je Bulić razgovore s novinarima vodio pored ograde da bi se na snimcima mogli videti ostaci biblioteke obrasli korovom.

Veliki broj gostiju na početku je pozdravio vlasnik i osnivač Lagune Dejan Papić koji je izrazio zadovoljstvo što se novi Bulićev naslov pojavio ovih dana u knjižarama kao odlična reklama za predstojeću manifestaciju „Noć knjige“ 12 juna, koja se održava dvanaesti put. On je istakao da je Bulić jedan od njegovih najuspešnijih domaćih autora, koji do sada ima dvanaest knjiga, ali su romani iz serijala sa Novakom Ivanovićem u glavnoj ulozi najuspešniji. 

Papić se bez lažne skromnosti pohvalio da su knjige iz ovog serijala do sada štampane u ukupnom tiražu od 75.000 i očekuje da će ova nova „o kojoj su svi koji su je pročitali rekli da je do sada najbolja“, premašiti magičnih 100.000 primeraka.
Na promociji je govorio i Bulićev kolega, novinar Slobodan Kljakić koji je dobro upoznao materiju u vezi sa pljačkom nacionalnog blaga. Bulić ga je predstavio kao jednog od važnih konsultanata za tu oblast. Kljakić je Bulića stavio u rang svetski proslavljenih pisaca koji pišu „paleotrilere“, nazvane tako nakon „Da Vinčijevog koda“ Dena Brauna, jer se radnja uvek vrti oko nekih starih dokumenata ili, kao u slučaju „Tesline pošiljke“, planova za tajno oružje.

Kljakić je skrenuo pažnju na autorovo pomno prikupljanje arhivske građe, jer je na taj način došao do mnogih podataka koji su uglavnom i stručnjacima nepoznati.

„Knjiga ima fantastičnu priču“, konstatovao je Kljakić i toplo je preporučio svim poklonicima detektivskog žanra ali i misterija i teorija zavera, jer ipak je reč o fikciji koja daje pravo piscu da svojom maštom nadogradi činjenice.
Novi istorijski triler „Teslina pošiljka“ Vanje Bulića oduševiće sve one koji su ostali „gladni“ ovakvih priča koje kombinuju kontekst tajnih društava i srpske istorije. Tesline izjave da može da napravi „zrak smrti“ (usmeren prodoran snop čestica smrtonosnih razmera), najmoćnije oružje svih vremena, rezultirale su time da je američka vlada sva istraživanja konfiskovala nakon njegove smrti i ostavila u najstrožoj tajnosti. Rat špijuna za Teslino nasleđe očigledno traje već dugo.

Glumica Aleksandra Anđelković pročitala je odlomke iz romana, a Bulićev prijatelj, slikar i pesnik Predrag Bajo Vuković, čiji je portret Nikole Tesle delimično korišćen za dizajn korica knjige, pročitao je svoju pesmu posvećenu našem velikom naučniku.

Нема коментара:

Постави коментар