MENI

Umro Đuza Stojiljković: Odlazak legende

Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je u Beogradu u 86. godini posle duge i teške bolesti. Glumac je posle moždanog udara, koji je imao u oktobru 2014, nedavno prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu zbog infekcije
Foto: YouTube



Legendarni glumac je rođen je 30. juna 1929. godine u mestu Ražanj, u učiteljskoj porodici. Gimnaziju je završio u Kruševcu, a glumom počeo da se bavi još kao srednjoškolac.

Nakon srednje škole upisao je Rudarsko-geološki fakultet, koji je napustio u trećem semestru i prešao na Akademiju pozorišnih umetnosti.

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu, gde je radio do 1968. nakon čega je prešao u Atelje 212.

U BDP se vratio 1978. i ostao tamo do 1985, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kom je igrao do penzionisanja 1995.

Do nedavno je često gostovao u brojnim predstavama. Igrao je više od 130 uloga, a velki trag ostavio je i na televiziji. Najšira publika posebno pamti njegovog Rođu u seriji "Pozorište u kući".
Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda", za koji je otpevao pesmu "Devojko mala".

Dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Beograda 1983. godine, Dobričinog prstena 2001. i Statuete zlatni ćuran za životno delo 2009. godine.

Đuza je prošle godine u oktobru doživeo moždani udar, a nedavno je prebačen u Dom za stara lica.


NAJBOLJE TV ULOGE: ROĐA, TINTORETO, PATAK DAČA..


Na filmu je debitovao 1957. u „Tuđoj zemlji“ Jožea Galea, od tada je ostvario brojne veće i manje, ali uvek upečatljive uloge po kojima ćemo ga pamtiti.

Ljubav i moda

Da bi zaradili novac za održavanje aero-smotre, grupa studenata organizuje program modne revije za preduzeće „Jugošik“ služeći se i sitnim prevarama, a Đuza Stojiljković je ostao upamćen po tome što je maestralno otpevao pesmu „Devojko mala“ koju su kasnije obradili „Idoli“.


Pozorište u kući

Veliku popularnost je stekao u „Pozorištu u kući“ ulogom Rodoljuba Petrovića, pravnika, koji je poreklom sa sela i koji je provincijalac po duhovnom statusu, koji nikada neće shvatiti finese otmenog ponašanja i njegove tašte, predratne gospođe Snežane Nikolajević.


Srećni ljudi

Sredinom devedesetih je odigrao ulogu simpatičnog italijansko-srpskog plemića, varalice Kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji „Srećni ljudi“ Siniše Pavića. Rođen je kao Marinko Bidžić u Medveđi. Kasnije se seli u Italiju gde je verovatno džepario i bavio se provalama kada se i proglasio plemićem.


Patak Dača

Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, ali je ostao najviše upamćen kao Patak Dača, iako su na spisku još Rafaelo („Nindža kornjače“), Bendžamin Frenklin... Često je isticao da treba umeti glasom osvojiti decu.


Otvorena vrata

Antonije Micić, zavodnik i probisvet, pojavio se u porodici Anđelić kao Antoan, najčuveniji francuski fotograf koji treba da napravi kolekciju fotografija Titovih darova u Muzeju „25. maj“, a Bata treba da mu bude prvi asistent. Antoan biva raskrinkan, ali Đuza ostaje upamćen po ovoj epizodnoj ulozi.

Нема коментара:

Постави коментар