MENI

Akcija 'Čist internet': Više od 15 hiljada uhapšenih

Kina je u julu pokrenula operaciju 'Čist internet' s ciljem poboljšanja sigurnosti na internetu, hapšenja i razbijanja brojnih bandi sajber kriminalaca.

Do sada je istraženo oko 7,400 slučajeva sajber napada u Kini koja većinom uključuju hakovanje i krađu ličnih i finansijskih podataka, a u javnom saopštenju ministarstva javne sigurnosti objavljeni su podaci vezani za deset istraga – o sajber napadima na telekome, krađu finansijskih informacija putem spam SMS-ova, lažnim online platformama za investiranje itd.

Inače, Kina je poznata po svojoj cenzuri interneta i 'velikom firewallu' pomoću kojeg država kontroliše i reguliše, odnosno blokira strane internet stranice i društvene mreže, dok s interneta redovno uklanja negativne komentare i tekstove protiv vlade.

Takođe, u Kini je na snazi i zakon prema kojem se svi blogeri moraju da registruju i na internetu koristite prava imena kako bi stalno bili pod nadzorom države.

Iako pokušavaju da poboljšaju sigurnost internet korisnika, mnogi (a najviše Amerikanci) često optužuju kinesku vladu, odnosno hakere povezane s njima za velike sajber napade na američke vladine, korporativne i vojne ciljeve, prvenstveno u svrhu špijunaže.

Iako iz Pekinga odbacuju ove optužbe i često napominju kako su upravo oni velika žrtva sajber napada, brojni mediji su više puta pisali o misterioznoj Jedinici 61398 kojom navodno upravlja kineska vojska i koja je zaslužna za brojne hakerske napade na vojne i civilne ciljeve u SAD-u i drugim zemljama.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Нема коментара:

Постави коментар