MENI

Prognoza vremena za septembar 2015: I dalje toplo

Koliko je ovo leto bilo toplo i ne treba posebno podsećati. Tropsko vreme potrajaće do trećeg septembra, kada će nas tek neznatno osvežiti malo nestabilnije vreme. Biće, ipak, i dalje toplo, s temperaturama oko 30 stepeni. Poklonici septembarskog odmora mogu da računaju na toplo vreme i u tom mesecu, na osnovu dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.


 
U prvoj nedelji septembra ičekuje se jako toplo vreme s malo padavina u planinskim predelima i mestimičnim lokalnim pljuskovima.

Druga nedelja donosi prosečno toplo i vlažnije vreme u Vojvodini, a toplije i više kiše biće u Šumadiji i Negotinskoj krajini. Temperature će se kretati od 25 do 30 stepeni.

U celini, septembar će u čitavoj Srbiji biti topliji i prosečno kišan mesec. Ima izgleda da će u većini mesta u našoj zemlji temperature vazduha biti jedan Celzijus iznad višegodišnjeg proseka za to doba godine, kaže se u dugoročnoj prognozi RHMZS.

Pojava visokih temperatura i u toku septembra već se dešavala u prošlosti. Interesantno je da je jedan od najtoplijih dana u dugoj istoriji merenja na Beogradskoj meteorološkoj opservatoriji bio 9. septembar 1946. kada je zabeležena maksimalna dnevna temperatura vazduha 41,8 stepeni Celzijusa. To je ujedno i apsolutni maksimum temperature u Beogradu za mesec septembar – rekao je Dragan Mihić, šef Odseka za klimatske analize i prognoze RHMZS.

Izvor: Politika

Нема коментара:

Постави коментар