MENI

Kako do posla u Nemačkoj, tragom informacije da se traži 600.000 radnika

Nedavno smo na ovoj stranici objavili kako je u Nemačkom zavodu za zapošljavanje (BA), u septembru, oglašeno 600.000 radnih mesta, što je čak 81.000 više nego u isto vreme prošle godine. Naše posetioce je interesovalo koje je uslove potrebo ispuniti i koliko je potrebno novca, kako bi se državljanin Srbije zaposlio u nekoj od nemačkih firmi, kao i gde pronaći poslodavca.

Ako već niste uspeli da dodjete do posla ili niste zadovoljni njime...


Kolege sa b92.net taksativno navode:

1. Za zaposlenje u Nemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac obezbedi radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu)

2. Neophodno da pre nego što pokušate da se domognete posla proverite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Nemačkoj, a ako je to slučaj, sledi vam prikupljanje dokumentacije

3. Vrsta dokumentacije može da varira od poslodavca do poslodavca, ali za radnu dozvolu će svakako trebati kopija putne isprave, prevod diplome, dokaz o radnom stažu, dokaz o poznavanju jezika

4. Primamljiv posao, naravno, nije lako dobiti, a pre nego što počnete da zarađujete, neizostavni su i troškovi. Oni se odnose na prevod dokumenata na nemački jezik, odnosno usluge sudskog tumača. U pravilu se uvek dostavljaju overene kopije, pa i to iziskuje određene troškove.

5. Troškovi vađenja radne dozvole su u potpunosti na poslodavcu.

6. Jedan od troškova je i sama potraga za poslodavcem ukoliko se radnik odluči da ode u Nemačku i tamo traži posao.

7. Poslodavca možete pronaći i na veb-portalima, kao što je portal Savezne agencije za rad Nemačke (www.arbeitsagentur.de). S obzirom na to koliko se ovde malo zarađuje, sindikalci ističu da interesovanja za rad u Nemačkoj ima.

Podsećamo,  kako je objavio Croexpress, najtraženiji su radnici u sledećim zanimanjimaa:

  • Industrija metala (poslovi Metallerzeugung, Metallbearbeitung, Metallbau)
  • Trgovina (Verkauf)
  • Transport i logistika (Verkehr und Logistik)
  • Mašinski tehničari (Maschinentechnik)
  • Automobilski tehničari (Fahrzeugtechnik)
  • Mehatronika (Mechatronik)
  • Električari (poslovi Energietechnik i Elektrotechnik)

Нема коментара:

Постави коментар