MENI

UPOZORENJE: Novi virus može da poveća račun i izbriše sve sa s mobilnog

Foto: helloolly / Pixabay.com
Vlasnicima smartfona na Androidu preti novi opasan virus koji se širi putem SMS-a i može da  vam nanese veliku štetu – npr. napravi veliki telefonski račun, izbriše sav sadržaj s mobilnih uređaja, pa čak i obavlja pozive i čita poruke.

Ovaj virus otkrili su stručnjaci za bezbednost iz danske kompanije Hajmdal.

Poruka s virusom poslata je na više od sto hiljada telefona u Danskoj, a zaposleni u kompaniji nisu sigurni da li su poruke s Mazar malverom stigle i do korisnika u drugim evropskim zemljama primili.

Zanimljivo je da ovaj malver neće biti instaliran na telefone s ruskim jezikom, a ostali korisnici, ako budu bili oprezni i sledili standardna sigurnosna uputstva, ne bi trebalo da imaju problema s Mazarom čak i ako dobiju poruku.

Kao što stručnjaci stalno upozoravaju - nemojte nikada da otvarate sumnjive linkove iz mejlova, SMS-ova ili poruka s Facebooka, Twittera, Vibera i drugih servisa namenjenih komunikaciji, kao ni one koje vam šalju nepoznate osobe.

Ono što je takođe vrlo bitno je i da vlasnici pametnih telefona i tableta na kojima je instaliran Googleov mobilni operativni sistem uvek imaju aktiviranu opciju koja omogućava instalaciju softvera samo s pouzdanih izvora, odnosno s Googlea Play, iako su i u ovoj prodavnici aplikacija ranije pronađene opasne aplikacije.

Prema informacijama Hajmdala, korisnici SMS-om dobijaju poruku s linkom na multimedijalni sadržaj – klikom na taj link na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom, a putem njega i malver koji može da napravi veliku štetu na telefonima – od praćenja samog uređaja, čitanja sadržaja s telefona, slanja SMS-ova (bez znanja vlasnika telefona) na skupe premium brojeve, do mogućnosti brisanja svih podataka s mobilnih uređaja.

“Može da vam nanese veliku štetu – npr. napravi veliki telefonski račun za koji će vlasnik telefona biti odgovoran”, prokomentarisao je za BBC Morten Kjaersgard iz Hajmdala.

Ovaj malver sigurno utiče na telefone na kojima je instalirana KitKat verzija Androida, ali postoji opasnost da su ugroženi i modeli koji rade na starijim verzijama Androida.

Zaspoleni u kompaniji Google prokomentarisali su kako je, od više od milijardu uređaja koje pokreće Android, u 2014. godini manje od 1 odsto imalo instalirane ‘potencijalno opasne aplikacije’, dok je broj opasnih aplikacija još manji (0,15 posto) na uređajima čiji vlasnici aplikacije instaliraju isključivo putem Google Play.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Нема коментара:

Постави коментар