MENI

Za nepodnošljive migrene kriv je manjak vitamina

Većina migrena može da se spreči nadoknadom nutrijenata koje ne unosimo dovoljno. Više od polovine svih glavobolja izazvana je ili nedostatkom vitamina B. i D, ili su posledica trovanja teškim metalima.

Foto: geralt / pixabay.com

Većina migrena može da se spreči ili bar da se umanje i prorede napadi ove nesnosne glavobolje, tvrde američki naučnici. "Lek" se ne krije ni u kakvom novom preparatu, medikamentu ili revolucionarnoj metodi, već u nadoknadi manjka nutrijenata koji su i uzročnici najviše tipova migrena.

Migrene izazvane nedostatkom vitamina B i D, kao i glavobolje koje su posledica trovanja teškim metalima čine više od polovine svih vrsta migrena.

Istraživači su, najpre, dugo godina istraživali vezu između ovih okidača i migrene, a zatim su dokazali i da nadoknadom ovih vitamina i čišćenjem organizma od toksičnih metala, migrene kod nekih pacijenata potpuno nestaju ili se znatno smanjuje broj napada glavobolje, one postaju slabije i kraće traju.

Migrene su jake glavobolje koje se često ponavljaju i javljaju se uglavnom na jednoj strani glave. Tipičan simptom je pulsirajući bol koji se pogoršava posle i najmanje svakodnevne aktivnosti. Migrenu prate mučnine i problemi s vidom, osetljivost na svetlo, bol iza jednog oka ili uva, a javljaju se i svetlucave tačke u vidnom polju.

Postoje migrene sa aurom i bez aure. Aura je neurološki simptom koji prati migrenu najčešće u obliku vizuelnih poremećaja. Migrene sa aurom uključuju i ukočenost i peckanje u rukama i nogama, probadanja u mišićima poput igala, slabost jedne strane tela i vrtoglavice. Ponekad, govor i sluh su oslabljeni. Aure se obično pojavljuju od četiri do 72 sata pre napada migrene. Pacijent oseća mučninu, povraća i ima dijareju. Od 70 do 90 odsto njih ima migrenu sa aurom koja se javlja nekoliko puta sedmično.

Migrenu, međutim, mora nešto da aktivira. Naučnici iz Mejo klinike nabrojali su neke od uzročnika: hormonalne promene kod žena, hrana, posebno slana i prerađena, preskakanje obroka, aditivi iz namirnica, vino i pića sa kofeinom, stres, jaka svetlost i zvuci, promene u ritmu spavanja, psihičko naprezanje, varijacije vazdušnog pritiska, lekovi poput oralnih kontraceptiva i nitroglicerin. Najviše ispitivane u migrene uzrokovane deficitom nutrijenata, a one se, srećom, mogu i sprečiti.

Nedostatak vitamina B u organizmu, posebno B2, B6 i B12, dokazan je okidač migrena. Studija iz 2004. godine pokazala je da je visoka doza riboflavina efikasna preventiva migrena. Kod učesnika studije koji su uzimali dnevnu dozu vitamina B2, poznatijeg kao riboflavin, broj napada migrene je prepolovljen. Ovo istraživanje pokazalo je i da uzimanje najmanje 400 mg vitamina B2 dnevno prevenira nastanak migrene. Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu Pharmacogenetics and genomics otkrila je da vitamini B6 i B12 mogu da smanje jačinu bola kod migrene, ali i da se migrene u tim slučajevima ređe javljaju. Teoretski, nedostatak vitamina B izaziva oštećenja u moždanom krvotoku jer nemaju adekvatnu ishranjenost, što može da bude okidač za glavobolju.

I manjak vitamina D se navodi kao jedan od glavnih okidača za glavobolju. Ovaj vitamin je odgovoran za apsorpciju svih nutrijenata neophodnih za funkcionisanje organizma. Bez dovoljno vitamina D, možete izgledati neuhranjeno iako se hranite redovno. Istraživanje iz 2008. godine predstavljeno na godišnjem sastanku Američke asocijacije za glavobolje otkrilo je da gotovo 42 odsto svih migrena potiče od nedostatka vitamina D. Ovaj vitamin ima antizapaljensku sposobnost - smanjuje koncentraciju C-reaktivnog proteina, indikatora upale u organizmu, čime se smanjuje i zapaljenje u nervima i krvnim sudovima mozga. Time se sprečavaju i migrene. Vitamin D, poznato je, ima i analgetski efekat, pa i ako dođe do migrene, one su znatno slabijeg intenziteta. Tako, uzimanje vitamina D istovremeno smanjuje učestalost migrena kao i jačinu bola.

Prvi simptom trovanja teškim metalima u organizmu poput olova, arsena, žive, hroma, jeste upravo migrena. Iako organizam može da funkcioniše sa tragovima ovih metala u njemu, kada nivo otrova dođe do određene granice, javljaju se migrene. Istraživači sa Juzunka Jil univerziteta u Turskoj istraživali su vezu između teških metala i migrena. Studija je pokazala da pacijenti koji boluju od migrena imaju prekomeran nivo kadmijuma, gvožđa, olova i mangana u organizmu. Mnogi od ovih metala mogu da pređu krvnu barijeru u mozgu i da izazovu oksidativno oštećenje, koje se manifestuje migrenama.

Srećom, minimalnom korekcijom životnih stilova i ishrane, kao i unošenjem vitamina B i D grupe može da se izbegne migrena. Da biste izbegli trovanje teškim metalima, zamenite sve boje i vodovodne cevi koje sadrže olovo, ne jedite ribu za koju niste sigurni da ne sadrži živu i ne držite u kući baterije koje sadrže kadmijum. Vitamin D možete dobiti od sunca, ali i ako jedete masnu ribu, pečurke i mlečne proizvode. Namirnice bogate vitaminom B su takođe mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, živinsko meso, banane, govedina i ostrige.

Izvor: Novosti

Нема коментара:

Постави коментар