MENI

Godina 2016. biće duža nego što ste očekivali

Ova godina biće duža i to ne samo zato što je prestupna...

Photo credit: pippalou from morguefile.com



Zbog blagog usporavanja planete Zemlje, potrebno je ubaciti jednu do dve sekunde kako bi se uskladili atomski časovnici sa Zemljinom rotacijom.

Džef Čester iz američke Nautičke opservatorije kaže da uticaj Meseca na Zemlju, kao i drugi faktori, čine da Zemlja svakog dana rotira nešto duže.

Dodatni sekund će biti dodat 31. decembra u 23 sata 59 minuta i 59 sekundi.

Vreme se, inače, merilo prema srednjoj rotaciji Zemlje u odnosu na druga nebeska tela, a sekunda je bila njegov referentni okvir. Međutim, nakon što su izumljeni atomski časovnici, definisana je i preciznija atomska vremenska skala (TAI – međunarodno atomsko vreme) i sekunda je postala nezavisna od Zemljine rotacije.

Međunarodni servis za Zemljinu rotaciju i referentne sisteme nadgleda razlike u dve vremenske skale i ukazuje povremeno na potrebu da se ubaci ili ukloni po jedna sekunda na univerzalnoj skali.

Od 1972. kada je sistem definisan, razlika između atomskog i koordinisanog univerzalnog vremena bila je 10 sekundi, a od tad je dodato ili oduzeto 26 sekundi u razmacima od šest meseci do sedam godina. Poslednji put “prestupna sekunda” dodata je 30. juna 2015.

Nakon što se ubaci dodatna sekunda u decembru, kumulativna razlika između UTC i TAI biće 37 sekundi.

Izvor: Daily Mail

Нема коментара:

Постави коментар