MENI

Izložba o najmlađem vojniku Prvog svetskog rata Momčilu Gavriću

Izložba o Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata, koja se održava se u Galeriji Doma ratnih vojnih i mirnodopskih invalida (RVMI) u Beogradu, biće otvorena do subote, 27. avgusta.



U novom galerijskom prostoru (adresa Savski trg 9), izloženo je više desetina fotografija i faksimila dokumenata o Gavriću, rođenom 1906. u Trbušnici kod Loznice, koji je vojnik postao u osmoj godini.

Njega je Šesti artiljerijski puk Drinske divizije Srpske vojske prihvatio avgusta 1914. godine kada su austrougarski vojnici ubili njegove roditelje, četiri brata i tri sestre.

Momčilo Gavrić je bio je kaplar, učesnik bitke na Gučevu i Kolubarske bitke, preživeo albansku golgotu, ranjen je na Kajmakčalanu - na Solunskom frontu. Bio je jedan od oslobodilaca Beograda 1918. godine.

Izložba čiji je autor Goran Vilić, svedoči da je posle Prvog svetsog rata Gavrić završio klasičnu gimnaziju u Engleskoj, da je izučio grafički zanat, da je radio kao trgovac u Banji Koviljači, železničar u Šapcu, kondukter tramvaja u Novom Sadu, dok je u Beogradu bio šofer, službenik na železnici i u fabrici hartije "Vapa".

Preminuo je 1993. u Beogradu, a od nedavno jedna ulica u beogradskom naselju Stepa Stepanović nosi njegovo ime.

Нема коментара:

Постави коментар