MENI

KOMPLETAN VODIĆ kroz 61. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Iranska književnica i reditelj Narges Abjar i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, poznatiji pod umetnikim pseudonimom Ivan Negrišorac, zvanično su otvorili 61. Međunarodni sajma knjiga u Beogradu koji se održava pod sloganom „Knjige u ruke“.




Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, na kome izlaže više 450 izdavača iz Srbije i inostranstva, trajaće do 30. oktobra, kada će Iran otvorenu knjigu predati zemljama nemačkog govornog područja - Austriji, Namačkoj i Švajcarskoj, koje će biti počani gosti na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine.

- Nenametljiva moć knjige leži upravo u tome što je u stanju da sa četiri stotine papirnih stranica podigne most koji povezuje četiri stotine godina života i, zatim, taj isti most produži do svake kuće u svetu, do svakog jezika i kulture – rekla je gošća iz Irana, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma, navodiće primer romana jugoslovenskog i srpskog nobelovca Ive Andrića “Na Dini ćuprija”, koji je pre 40 godina preveden u njenoj zemlji.

Narges Abjar je, govoreći o tradiciji pisanja i prevođenja u Irana koje sežu do kamenih tablica i epohe Ahemenida, saopštila i da “svake godine u Iranu oko šest miliona Iranaca poseti Međunarodni teheranski sajam knjiga, da je u poslednje četiri godine objavljeno oko 300.000 naslova” te da su “pre oko sedamdeset godina Iranke uzele pero u ruke i počele da pišu”, tako da “danas u Iranu na svakih pet muških pisaca, postoje tri spisateljice”. Ističići da je “knjiga ono magično i besmrtno dostignuće ljudskog roda koje povezuje i spaja naše naraštaje”, Abjar se zahvali upravi Beogradskog sajma knjiga i ministru kulture što su izabrali Iran za zemlju počasnog gosta i pozvala srpske izdavače na Sajam knijga u Teheranu.

Dragan Stanić je, navodeći primere iz tradicionalne persijske i srpske književnosti naglasio da su „čitanje knjiga, učenje jezika i razumevanje sveta jesu samo različiti aspekti iste stvari”, te da “otvarajući knjige, mi otvaramo nas same i prepoznajemo ko smo i šta smo, po kakvom to jeziku kao smislenom sistemu znakova uredjujemo naš svet, te kako taj svet uopšte izgleda i kakvi su izgledi za njegov dalji opstanak”.

- Beogradski sajam knjiga označava trenutak slavlja kojim se u jeziku, posredstvom knjige, pred nama otvara čitav svet, sa mnogim svojim jezicima i tajnama, lepotama i rugobama zbog kojih vredi živeti. Zato, radujući se zbog ovakvih susretanja, objavimo da je došao trenutak da 61. put po redu krenemo jedni drugima u susret: otvorimo se knjizi da ne bismo ostali zatvoreni u sebi samima – poručio je Stanić.

Termin

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga održaće se od nedelje 23. oktobra do nedelje 30. oktobra 2016. godine na Beogradskom sajmu.


Izlagački koncept

Osnovni izlagački koncept Beogradskog sajma knjiga ostao je nepromenjen – bazira se na predstavljanju savremene svetske i domaće izdavačke produkcije književnoj publici i široj javnosti.
Uz prisustvo eminentnih pisaca, na tribinama se pokreću aktuelna književna i društvena pitanja.
Na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga izlagaće više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva na 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4.


Izložbene celine

  • Hala 1: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima), prostor za promocije.
  • Hala 2a: počasni gost Beogradskog sajma knjiga – Iran, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature.
  • Hala 2ce: izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje (fakulteti, škole…), izdavači školske i stručne literature, izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, garderoba, prostor za odmor.
  • Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji…) i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri.
  • Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga.
  • Hala 1a: programske sale i izložbe.

 

Program Sajma knjiga

Pored predstavljanja autora i tema iz Irana kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, usmeren je na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od Šekspirove i Servantesove 400-godišnjice, 120-godišnjice pojave romana „Hajduk Stanko“ i 100-godišnjice Petra Kočića, do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca i početka genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu.
  • TEMATSKE TRIBINE – „Šekspir, Servantes i evropska književnost danas“; „Poduhvati: Srbi 1903-1914, Doba kralja Petra“, „Jasenovac u istoriografiji, književnosti i kulturi“; „Srpski roman u domaćem filmu“; „Prevođenje južnoslovenskih književnosti, problemi recepcije“; „Lirska anima (nove srpske pesnikinje)“…
  • PISCI U FOKUSU – programi sa inostranim piscima gostima (Zahar Prilepin, Erlend Lu…)
  • ARENA OD REČI – tribine polemičkog usmerenja o temama od značaja za knjigu i kulturu danas („Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme“, „Čije je naše nasleđe“, „Između nacionalne i kolonijalne kulture“).
  • ŠTA JE KNJIGA MENI? – razgovori s poznatima o iskustvu čitanja
  • OBJAVE BAŠTINE – serija programa o aktuelnim izdanjima iz oblasti proučavanja nacionalne istorije i kulture
  • PISCI I KNJIGE – serija dijaloga sa savremenim domaćim piscima o njihovim novim naslovima
  • IZDAVAČKE TAČKE – serija predstavljanja značajnih neprofitnih izdavačkih produkcija iz Srbije i okruženja

 

Konferencije

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O KOLEKTIVNOM OSTVARIVANJU PRAVA NAD PISANIM I ILUSTROVANIM DELIMA – na skupu učestvuju stručnjaci iz desetak zemalja i važnih međunarodnih organizacija koji će učiniti da Beogradski sajam knjiga i naša Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava krajem oktobra postanu internacionalno središte za tematiku autorskog prava književnika, prevodilaca, novinara, izdavača i drugih.

 

Zemlja počasni gost – Iran

Počasni gost 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom „Knjige u ruke“ je Islamska Republika Iran.
Na 300m2 izložbenog prostora u centralnom delu hale 2a Iran će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

 

Inostrani izlagači

Pored Irana, zemlje počasnog gosta, na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja.
Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

 

Gosti iz inostranstva

Brojni inostrani gosti, pisci, prevodioci i izdavači će na ovogodišnjem Sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji.
Za sada se može najaviti učešće Zahara Prilepina, Erlenda Lua, Vila Firta, Svejna Menenslanda, Vedrane Rudan, Aleksandra Mekol Smita, Pan Bujukasa, Aleksandre Poter, Milenka Stojičića, Rumjane Ebert, Antona Holcera, Markete Hejkalove i drugih.

 

Forum Sajma knjiga

Forum Bibliotekarskog društva Srbije: BIBLIOTEKE I NABAVKE KNJIGA: STATISTIKA, PRAKSA, JAVNE NABAVKE, OTKUP

 

Programi za decu

Kao i svake godine, na Sajmu knjiga biće upriličeni kvalitetni programi za najmlađe posetioce. U sali „Janko Veselinović“ (hala 1a), nazvanoj po piscu čuvenog romana „Hajduk Stanko“ od čije je pojave proteklo tačno 120 godina, od sajamskog ponedeljka do sajamske subote, nastupaće najaktuelniji književni autori za decu i mlade: od Laze Lazića i Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova i Vladimira Andrića, do Jasminke Petrović i Igora Petrovića, Dejana Aleksića i Branka Stevanovića. Autor dečjeg programa je književnica Gordana Maletić.

 

Izložbe

U hali 1a biće predstavljena izložba Irana, a u hali 2ce će biti sledeće izložbe:
  • „Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti“
  • Izložba o Petru Kočiću
  • Izložba „Jasenovac, anatomija zaborava“
  • Izložba u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“
  • Izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga: Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića
  • Digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom
  • Bibiana – Predstavljanje 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke
  • Izložba dečjih radova sa konkursa „Dečji sabor Dani ćirilice 2016“

 

Školski dan

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

 

Festival stvaralaštva mladih

Predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko) koja za predložak imaju knjigu, započet 2015. godine, zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće nastavljeno i na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo ce.

 

Nagrade

U okviru 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:
  • Izdavač godine
  • Izdavački poduhvat godine
  • Dečja knjiga godine
  • Najlepša knjiga
  • Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku
  • Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke
  • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip
  • Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu i
  • Specijalno priznanje za mladog dizajnera.
Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore), automatski samim učešćem na manifestaciji.

 

Radno vreme

Radno vreme 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:
  • 23. 10. (nedelja), 28.10. (petak), 29.10. (subota) i 30. 10. (nedelja) – od 10 do 21 sat
  • 24. 10. (ponedeljak), 25.10. (utorak), 26.10. (sreda) i 27.10. (četvrtak) – od 10 do 20 časova.

 

Ulaznice

Cene ulaznica na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:
  • pojedinačna ulaznica je 250 dinara
  • ulaznica za grupne posete je 150 dinara.

 

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Počev od 26. zaključno sa 30. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i:
  • 47. Međunarodni sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu „Učila“ 2be i 3a
  • Sajam obrazovanja „Zvonce“ – hale 2be i 3a
  • Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Media market“ – hala 3.


 

PRES Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Tamara Vasiljević
Tel: 2655 828, 063 328 169
Faks: 2655 828

 

Kontakt:

PR 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga
dr Maja Radonić
Tel: 064 86 32 630, e-pošta: majar@yandex.ru knjigepress@sajam.rs
press@sajam.rs
www.sajamknjiga.rs

Нема коментара:

Постави коментар