MENI

Progutali ste žvaku? Evo šta vam se može dogoditi...

Pa, i to se dešava. Uostalom, koliko puta vam se dogodilo da nešto progutate, a komadić umesto u želucu završi u dušniku? Kašalj vas tada spasava, jer njime to izbacijete. No, šta bi se dogodilo da slučajno progutate žvakaću gumu i ona završi u plućima? Ona je lepljiva pa kašalj ponekad ne pomaže...
Pixabay

Kao prvo stručnjaci su objasnili kako hrana skrene "na pogrešan put". Nakon žvakanja jezik gura hranu dalje prema želucu, ali na tom putu nalaze se jednjak i dušnik. Progutate li hranu ispravno, sve će završiti u jednjaku i dalje u želucu. Tokom tog procesa, kada jezik pogura hranu dole, dušnik se zatvara. U isto vreme jednjak se otvara. Sobzirom da se tu konstantno izmenjuje disanje i hranjenje, lako može doći do "nesporazuma".

Stručnjaci kažu kako u nekim slučajevima kašalj ne pomaže da se izbaci sve iz dušnika, a tada ne mora nužno doći do gušenja, ali lako može doći do vrlo ozbiljne upale pluća.

Kao i sve što stavimo u usta, i žvaka ponekad može završiti u dušniku.Ali, ako je kašljem ne uspete izbaciti, svakako požurite do lekara pre nego što se pojave poteškoće sa disanjem, infekcija...

Bilo je slučajeva kada je žvakaća guma otišla u pluća i izazvala stanje pod nazivom - atelektaza. To je stanje kada deo pluća ostaje bez vazduha, jer su bronhije začepljene, pa se taj deo stisne (pluća se na tom delu uvuku u sebe, kolabiraju). To može biti vrlo ozbiljno, jer ometa razmenu kiseonika i ugljendioksida u telu.

Takođe, ako vam žvaka ne završi u plućima već u probavnom traktu, morate znati kako dobar deo nje nije svarljiv. To znači da će samo proći kroz creva i izaći napolje. Ali, do problema može doći ako progutate nekoliko žvakaćih guma u kratkom vremenu - pa ta nesvarljiva "lopta" može biti prevelika za prolazak kroz creva. Tada dolazi do problema i važno je na vreme otići kod doktora. To se najčešće događa deci.

Izvor: 24sata.hr

Нема коментара:

Постави коментар