MENI

Muzika utiče na mozak kao i droga

Neurolog Daniel Levitin, koji je 2006. godine napisao bestseler “This Is Your Brain on Music” (Ovo je vaš mozak kada slušate muziku), objavio je studiju u kojoj objašnjava šta se tačno događa kada vas, što bi rekao Bob Marli, muzika toliko pogodi da više ne osećate nikakav bol.

geralt / Pixabay

Levitinov tim na univerzitetu MekGil proučavao je naltrekson, lek koji blokira dejstvo opijata. "Iz studija sprovedenih na životinjama, znamo da su na neke delove mozga na koje utiču opijati, takođe mogu uticati i hrana i seks. Ali nismo znali mnogo o muzici, jer životinje ne uživaju u muzici", objašnjava on.

Od 17 učesnika istraživanja, zatražili su da u laboratoriju donesu po dve pesme koje kod njih pouzdano izazivaju intenzivna osećanja. Tako su za potrebe istraživanja korišćene različite numere – od pesama "Creep" benda Radiohead i "Comfortably Numb" Pink Floyda, pa sve do Mocartove "Figarove ženidbe".

Ispostavilo se da čak i tužne pesme mogu da izazovu osećaj uživanja, te da se tom prilikom oslobađa ista hemikalija (prolaktin) kao kad majke doje bebe. Međutim, kada je učesnicima u istraživanju dat naltrekson, omiljene pesme nisu izazivale nikakav osećaj kod njih.

Istraživači su zaključili da muzika koristi iste obrasce nagrađivanja kao hrana, droga ili seksualno zadovoljstvo.

Autor: N1

Нема коментара:

Постави коментар