MENI

Plate i do tri puta veće, ali u komšiluku: E, tako se to radi!

Donji dom rumunskog parlamenta je većinom glasova usvojio zakon o povećanju plata u javnom sektoru od januara 2018. godine. Zakon je usvojen uprkos kritikama Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Prema tom zakonu, za koji je glasalo 188 poslanika a 28 bilo protiv, mesečna plata najbolje rangiranih lekara koje zapošljava nacionalna zdravstvena služba naredne godine će porasti na 2.700 evra sa sadašnjih 1.000 evra, dok će medicinske sestre zarađivati 900 evra umesto sadašnjih 530 evra, prenosi agencija Frans pres.

Plate pojedinih profesora će biti povećane za 100 odsto, a to povećanje će biti postepeno realizovano u periodu od 2018. do 2022. godine.

Efekte takve izmene, koju još uvek treba da odobri predsednik Rumunije Klaus Johanis, osetiće 1,2 miliona državnih službenika i koštaće blizu deset milijardi evra u narednih pet godina, navodi francuska agencija.

"Ovaj zakon će promeniti istoriju Rumunije", izjavio je lider levičarske Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea.

Evropska komisija je nedavno upozorila Bukurešt da ne podiže plate, a MMF saopštio da je sukcesivno rezanje poreza u protekle dve godine već značajno umanjilo državne prihode.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар