MENI

UZMI RAČUN I POBEDI: Drugi krug nagradne igre od oktobra

Iako zvanično još nije potvrđeno kada će građani Srbije ponovo moći da se takmiče za vredne nagrade u državnoj igri na sreću, tako što će slati fiskalne račune, za sada je plan da drugi ciklus počne tokom oktobra.

RTS screenshot

- Kada je Vlada Srbije krajem prošle godine pravila plan, utvrđeno je da se igra održava u februaru i u oktobru. Prema tome, izvlačenje nagrada u drugom krugu mogli bismo da očekujemo pred Novu godinu - naglašava izvor „Blica” upućen u organizovanje ove igre na sreću, i dodaje da će nagradni fond biti sličan prvom krugu. Podsetimo, u prvom krugu podeljene su 742 nagrade, među kojima i šest stanova u Beogradu, 50 automobila „fijat 500L”, više putovanja u Pariz i Njujork...

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave naglašavaju da su Nacionalnim planom za suzbijanje sive ekonomije predviđena dva kruga nagradne igre, ali nisu mogli da preciziraju kada će nagradna igra biti nastavljena.

- Pre početka drugog kruga potrebno je da se pripreme plan i smernice i finaliziraju analize kako bi organizacija mogla da počne. To iziskuje dosta resursa i potrebno je napraviti kvalitetan i precizan plan da bi sve ostale aktivnosti iz Nacionalnog plana bile implementirane uporedo s nagradnom igrom - navode u Ministarstvu.

Nagradni fond u prvom krugu bio je vredan 135.344.181 dinar ili 1,09 miliona evra.

- Najvrednije nagrade, uključujući i šest stanova u Beogradu, obezbeđene su iz budžeta Srbije, dok su 690 nagrada male i srednje vrednosti obezbedila društveno odgovorna preduzeća okupljena u NALED-u. U četiri javna izvlačenja na RTS-u izvučena su 742 potencijalna dobitnika. Nakon završetka nagradne igre izdate su 692 potvrde o dobitku, 32 nisu preuzete, dok 18 građana nije ispunjavalo pravila nagradne igre s obzirom na to da je reč o maloletnicima - objasnili su u Ministarstvu.

Da je nagradna igra dala rezultat, govore i statistički podaci. U prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast ukupnog prometa preko fiskalnih kasa od 7,64 odsto u odnosu na isti period 2016. U Ministarstvu državne uprave kažu da je najveći skok, od čak 33,8 odsto, zabeležen kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija i najzastupljenija.

- Podaci „poreskog alarma” pokazuju da su građani tokom prva tri meseca 2017. podneli čak 47,3 odsto prijava za neizdavanje računa više nego u prvom kvartalu 2016. Najveći rast je zabeležen u martu, čak 88,55 odsto - ističu u Ministarstvu.

Нема коментара:

Постави коментар