MENI

Nemačka nudi Balkancima posao: Šta se traži i po kojim uslovima (VIDEO)

Nemačka je spremna za novi talas gastarbajtera, piše Dojče vele, a nezaposlenost u Nemačkoj na najnižim je granama u poslednjih nekoliko decenija. Dobra je to vest za sve one koji svoju priliku vide izvan granica Balkana, jer će u Nemačkoj, za svoj rad biti dobro plaćeni.

YouTube printscreen / DW



Osim inženjera, matematičara i informatičara koji u Nemačkoj već duže vrijeme lako pronalaze posao, nemačko tržište u stalnom je deficitu medicinskog osoblja, pri čemu su posebno tražene medicinske sestre i negovatelji. No, vrlo dobre šanse za pronalazak posla imaju i zanatlije.

Do posla u Nemačkoj relativno se lako dolazi. Glavni uslovi su, uz stručno obrazovanje, radno iskustvo i spremnost na rad. Prednost pri zapošljavanju imaju kanditati koji znaju nemački, ali i oni koji su visoko motivisani za njegovo učenje.

Hrvatima iz Hrvatske i BIH, nemačko je tržište u potpunosti otvoreno, što nije slučaj sa Srbima ili Makedoncima, koji se nešto više muče s birokratijom i kojima dobijanje radne dozvole traje mesecima, pa se mnogi od njih za pomoć obrate specijalizovanim agencijama koje im, uz novčanu naknadu, čitav proces znatno olakšavaju.

Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage Nemačka godišnje gubi milijarde evra pa nemačka vlada nudi niz pogodnosti za kvalitetnu i visokobrazovanu radnu snagu iz inostranstva.

Нема коментара:

Постави коментар