MENI

Prognoza vremena za avgust 2017: Vrućina i tropski talasi

Sudeći prema progonozi meteorologa, u avgustu nas očekuje toplo vreme, sa srednjom temperaturom vazduha za oko dva stepena iznad višegodišnjeg proseka. U praksi to znači  vrućinu, toplotne talase, temperature iznad 35 stepeni, tropske noći. Pljuskovi i grmnljavina tek u drugoj polovini meseca. 

Adam Kontor / Pexels

Tokom prvih 10 dana avgusta biće veoma toplo i uglavnom suvo vreme sa najvišim dnevnim temperaturama od 36 do 40 stepeni. Od 5. do 8. duvaće umerena, povremeno i jaka topla košava. Oko 8. su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom i olujnim vetrom. Do kraja avgusta biće toplo i uglavnom suvo. Početkom i krajem druge, kao i sredinom i krajem treće dekade avgusta predviđaju se prolazna naoblačenja sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

 
- Prvih deset dana tokom avgusta započeće tropskim talasom. Biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 35 stepeni Celzijusovih. U nekim gradovina, uključujući i Beograd, očekuju se i tropske noći, kada se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni - objasnio je Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za Blic, dodajući da je samo 3. avgusta moguće da će doći do kratkog osveženja, koje će tek malo oboriti temperaturu. Zatim, sve do 10. avgusta će biti izrazito toplo.
 
- Nakon tog perioda i dalje će biti toplo, ali su moguće češće pojave pljuskova sa grmljavinom. To će i obeležiti drugu polovinu avgusta. Međutim, biće i dalje toplo, ali kiša će svakako malo sniziti temperaturu. Očekujemo da će u drugoj polovini meseca biti do 30 stepeni - prognozira Sovilj.
 
Prema proračunima meteorologa, ovo leto će svakako biti toplije u porođenju sa prošlom godinom. 


Biće toplije i od prosečnog, uz toplotne talase i broj tropskih dana koji je veći od uobičajenog, pokazala je   ažurirana klimatska analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). 


Najtoplije temperature izmerene u avgustu 

- Maksimalna temperatura za avgust u Srbiji, izmerena je u Kruševcu 10. avgusta 1931. godine i iznosila je 43 stepena
- Maksimalna temperatura za avgust u Berogradu je izmerena 12. avgusta 1921. godine i iznosila je 41.8 stepeni
- Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Srbiji registrovan je u Negotinu i Zaječaru 1992. godine i iznosio je 31 dan.
- Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Beogradu registrovan je 1992. godine i iznosio je 28 dana.
- Istorijski maksimum broja tropskih noći za avgust u Srbiji registrovan je 1992. i 2015. godine u Beogradu i iznosio je 20.

Нема коментара:

Постави коментар