MENI

PROGNOZA VREMENA: Jesen i zima 2017-2018. godine

Leto iza nas pamtićemo po vrelim danima, a uticaj tih visokih temperatura osetiće se u mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Ove godine nas očekuje i poprilično blaga zima, sudeći prema dugoročnoj prognozi meteorloga.

RyanFSpack / Pixabay


Period lepog vremena je nastavljen i u septembru, sa više lepih dana i temperaturama iznad proseka. koji će biti dva stepena viši nego što je to višegodišnji prosek za ovaj mesec - prosečna će biti u intervalu od 17 do 20 stepeni. Kiša će u septembru padati samo 8 do 10, a na planinama od 10 do 12 dana.

- Septembar zadržava toplo vreme, iznad proseka. Očekujemo smenu sunca i oblaka, ali ostaje toplo. U narednom periodu, temperature će nas podsetiti na tropske vrućine, pa će krajem prve dekade biti oko 30 stepeni Celzijusa, a u ponedeljak, 11. septembra, živa u termometru stiće će do 34. podeoka - rekao je za Blic meteololog Đorđe Đurić. - Posle ta dva "tropska" dana, dolazi nam kratko osveženje sa kišom i grmljavinom, temperatura će opasti, ali će biti u skladu sa normalnim vrednostima, bez jačeg zahlađenja - kaže Đurić.

Prema prognozama meteorologa, i u oktobru će temperature biti znatno više nego što se očekuje, tako da nas Miholjsko leto ove godine neće mimoići.

- Na samom početku oktobra možemo očekivati nekih tri do pet dana kada će vreme biti sunčano, jedno pravo miholjsko leto sa temperaturama od 23 do 27 stepeni - rekao je Đurić.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad proseka i to za oko 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biće oko 19 stepeni. Očekuje se i manja količina padavina od proseka.

Letnje suše nastaviće se tokom rane jeseni, a osveženje u vidu padavina možemo očekivati početkom oktobra.

- Uticaj visokih temperatura tokom letnjeg perioda osetiće se u mesecima koji slede, pa će tako tokom jeseni biti čak od 19 do 26 letnjih dana, dok će mraza biti najviše 14 dana. Kiša će padati umereno, a samo se u novembru očekuje više padavina u odnosu na prosek u većem delu zemlje, navodi se u izveštaju RHMZ. Maksimalna predviđena temperatura u novembru biće 12 stepeni.

Kada je zima u pitanju, izgleda da ne treba strahovati od esktremnih hladnoća, poput prošlogodisnjih. Podsetimo se da ce upravo minula zima ostati registrovana kao četvrta najsušnija i dvanesta najhladnija, sa četiri talasa hladnoće. U odnosu na nju, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do proleća, ove godine nas očekuje poprilično blaga zima sa srednjem temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana.

Kiša i sneg će padati od 32 do 42 dana, a na planinama do 50 dana.

Mada blaža, ova zima će biti znatno jača od rekorda najtoplije, kada je 1989. gosinw bilo čak 26,4 stepena.

(Izvor: Blic)

Нема коментара:

Постави коментар