MENI

Najprljavija stvar u vašoj kući: Ne, nije WC šolja, nego...

Radi se o kuhinjskom spunđeru za pranje sudova. Istraživači iz Nemačke otkrili su kako su sunđeri za posuđe najprljavija stvar u kuhinji o da su toliko odvratne da bi odmah trebali ustati i svoju baciti u smeće. Sunđeri su i idealno stanište bakterija i na samo jednom kvadratnom centimetru stanuje 54 milijarde bakterija!


Pixabay

Ono što je još gore, otkrili su kako su popularne metode ubijanja bakterija u sunđerima potpuno neučinkovite. Naime, nakon pranja sunđera u kipućoj vodi kao i ‘grejanja’ u mikrotalasnoj one su i dalje jednako prljave i prepune bakterija.

Istraživači su ‘pokupili’ sunđere iz brojnih domova u Nemačkoj. Testirali su ih, a vlasnika svake od njih pitali su kako ih ‘čiste’ te koliko ih često menjaju. Došli su do saznanja da ih većina pere u kipućoj vodi ili ubija bakterije u mikrotalasnoj pećnici, a mijenjaju ih u proseku jednom mesečno.

Istraživanjem je otkriveno kako su sunđeri bili prepuni gama proteobakterije, bakterije koja uzrokuje trovanje hranom, koleru pa čak i kugu.

Otkrili su i kako su  idealno stanište bakterija te da na samo jednom kvadratnom centimetru stanuje 54 milijarde bakterija zbog čega zaslužuju titulu najprljavije stvari u kući.

Istraživači kažu i kako redovito čišćenje sunđera uopšte ne pomaže tako da umesto što trošite vreme na to, sunđere ednostavno mijenjajte jednom sedmično.

Нема коментара:

Постави коментар