MENI

Naučnici stvorili eliksir mladosti, svet u šoku!

Jedna od glavnih ljudskih težnji je besmrtnost ili barem što dulji život. Naučničnici s Harvarda na tragu su eliksira mladosti, a on se sastoji u manipuliranju genima.

Pixabay

Naučnnici sa Harvarda započeli su eksperiment pomlađivanja čiji je cilj da čovek budućnosti živi 130 godina, u telu i s umom 22-godišnjaka. U laboratoriju slavnog naučnika Džirdža Čerča eksperimenti se sprovode na biglovima. Manipulacijom gena, odnosno dodajući nova DNK uputstva u ćelije pasa, naučnici žele pookrenuti proces pomlađivanja životinja. Čvrsto veruju da će taj proces jednog dana biti primenjiv na ljude.


Džordž Čerč, koji je suosnivač ove kontroverzne laboratorije, kaže da će se i sam prijaviti za testiranje ako se eksperimenti na psima pokažu uspešnim. Čerč je još 2015. godine pokušao da podmladi miševe koristeći gensku terapiju. Samo nekoliko nedelja nakon davanja "magičnog leka" Rapamicina, studija je pokazala poboljšanu funkcionalnost srca miševa.

Rapamicin, poznat i kao "eliksir života", zapravo je bakterijski nusproizvod pronađen na tlu Uskršnjeg ostrva. Ovaj lek je već našao primenu kod pacijenata nakon transplantacije organa jer sprečava odbacivanje organa tako što suzbija imuni odgovor. On deluje i protiv zapaljenskih bolesti, koje su zapravo u osnovi svih srčanih i kanceroznih oboljenja, Alchajmerove i drugih staračkih bolesti.

Čerč tvrdi da će terapija podmlađivanja biti uspešna i profitabilna čak i ako se pokaže da deluje samo na pse, ali ne i na ljude. Osim što su to organizmi bliski čoveku, dozvole za eksperimentisanje na psima mnogo se lakše dobijaju, a rezultati će zapravo plaćati komplikovanija testiranja na ljudima. Ova laboratorija je već dobila novac od Jedinice za specijalne operacije iz SAD-a, koja želi da "pojača" postojeće vojne pse.

Нема коментара:

Постави коментар