MENI

Auto-škole neće moći da obučavaju: Biće skuplje od 70.000 RSD?

 Zbog novog pravila - uspona na poligonu, niijedna od oko 450 auto-škola u Srbiji neće moći da obučava vozače od oktobra.

Pixabay

Krstić je rekao da je cena polaganja vozačkog ispita 70.000 dinara, a u tu cenu je uračunata prva pomoć koja je ranije bila u sklopu testova, lekarski pregled i praktična i teoretska obuka. "Uračunat je PDV ali je i on problematičan, predviđeno je 10 odsto a primenjue se 20 odsto", dodao je on.

Profesor Milan Vujanić sa Sobraćajnog fakulteta, gostujući u Jutru na Prvoj kaže da bi bilo dobro da uspon postoji, ali ističe i da ga ne bi postavio kao uslov.

"Ako bi morali da imitiramo sve te važne elemente, onda bi napravili vozača koji je kompletan kada položi ispit", kaže on i ističe da sada kandidati zadovolje minimalne zahteve, a da se posle usavršavaju.

On je istakao i da se prevelika pažnja poklanja parkiranju, koje bi on u potpunosti izbacio.

Predsednik Asocijacije Auto-škola Srbije, Milan Krstić, takođe smatra da ova obaveza ne treba da postoji jer su površine koje se zahtevaju velikih dimenzija.

"Od 450 škola je 105 iz Beograda, kvadratni metar koji treba da zauzmete za izgradnju bi jako puno koštao i to bi uticalo na cenu obuke. Mi bi voleli da imamo poligone koji ispunjavaju sve što kanditatima treba", dodaje on.

Krstić je rekao da mi nemamo takve standarde, za razliku od nekih Skandinavskih zemalja.

Slobodan Milošević, iz Privredne komore Auto škola Srbije saglasan je da uspon na poligonima ne treba da bude obavezan.

"Vozači kada dobiju vozačku podrazumevaju i kretanje u usponu. Problem u Beogradu je - da li ima mesta za takve poligone", upitao je on.

Krstić je objasnio i da se za poligone najčešće koriste saobraćajne površine, ali i da će to biti nemoguće od 27 oktobra.

"Za E kategoriju, kako je definisano u pravilniku, dubina prostora koja je potrebna je 48 i širina 52, dakle 25.000 kvadratnih metara morate da imate za samo jednu radnju parkiranja", objašnjava on.

Нема коментара:

Постави коментар