MENI

IVANJDAN: Zašto su Srpkinje uvek jedva čekale noć pred ovaj praznik?

Veliki praznik posvećen Jovanu Preteči poznat je po ivanjskom cveću od kog se širom Srbije pletu venčići. Verovanje kaže da uoči Ivanjdana valja nabrati jovanovu travu i u nju uplesti hajdučku travu, majčinu dušicu, vrtiku i beli luk, a sve uvezati crvenim končićem. 

Pixabay



Od crvene boje, kaže narodno verovanje, beži sve loše, luk čuva od svakog đavola, vrtika je tu dan se novac vrti u kući.

Umesto crvenog končića mnogi u venac stavljaju po jedan crven cvet od kog je sve još lepše.

Venčić iznad vrata treba okačiti uveče uoči Ivanjdana kao bi na praznik osvanuo pred kućom kao čuvar od svih nesreća i zlih čini. Veruje se i da voda ima posebnu moć, pa se mnogi kupaju u rekama i jezerima.

Za Ivanjdan kažu i da je devojački praznik jer sve mlade žene prethodno veče u mnogim krajevima Srbije pale ivanjdanske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence, a razilaze se u ranu zoru.

Na istoku Srbije se veruje da nerotkinje koje žarko žele potomstvo na Ivanjdan treba da se provuku kroz vence od jovanove trave, a onda se kupaju u reci ne bi li voda sprala urok. Veruje se i da, ako žele uspešnu trudnoću i zdravu bebu, žene treba da posete sve koje nose ime Stana ili Stanka.


Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista - 7. jula - i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja

Šest meseca pre svog javljanja u Nazaretu Pesvetoj Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimski hram se javio arhanđel Gavrilo.

Pre nego što je objavio čudesno začeće Bogorodice, anđeo je objavio začeće već stare i bezdetne Jelisavete, žene Zaharijeve, koji nije odmah poverovao reči anđela Gavrila. On je zato ostao nem sve do osmoga dana po rođenju deteta. Tada je pri obrezivanju i davanju imena, Zaharije na daščicu napisao: "Jovan mu je ime".

Tada mu se vratio govor.

Poput mnogih hrišćana koji su stradali na putu Gospodnjem i Sveti Jovan je ubijen u vreme cara Iroda.

Desna ruka Jovana Krstitelja, kojom je krstio Gospoda, čuva se kao najveća relikvija (uz deo Časnog krsta i mošti svetog Petra Cetinjskog) u Cetinjskom manastiru.

Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedna je od najčešćih krsnih slava u našem narodu. Današnji veliki praznik slavi se i kao dan kumstava i pobratimstava. U našem narodu i danas se kumstvo izuzetno ceni poštuje i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji!

Нема коментара:

Постави коментар