MENI

Vođa tima iz Kine: Uz mere, za mesec, dva Srbija stavlja epidemiju pod kontrolu

Za mesec ili dva, ako se budu poštovale mere, epidemija kovida-19 u Srbiji krenuće silaznom putanjom, a kada četiri dana uzastopno bude zabeležen pad novoobolelih, biće potrebno još dodatnih 28 dana opreza, izjavio je doktor Peng Džićijang, vođa tima lekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi protiv epidemije.

Pixabay



"Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete", procenio je u razgovoru za "Večernje novosti" Peng Džićijang.

On je rekao da veruje da će Srbija za mesec ili dva uspeti da epidemiju stavi pod kontrolu.

Na pitanje od čega će zavisiti dalji tok epidemije, on je naveo da to zavisiti od toga koliko će se brzo otkriti oboleli, pogotovo oni koji su u kućnoj izolaciji.

"Njih što pre treba smestiti u bolnice i lečiti. Takođe, moraju se smestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uverili", naveo je Peng Džićijang.

On je ukazao da je u Srbiji primetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mera. U bolnicama ima nedostataka u merama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mere zaštite zdravstvenih radnika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe.

"Na osnovu trenutne epidemiološke slike, i broja zaraženih, koji nije veliki ali se povećava, uz mere koje je država preduzela, kao što je zatvaranje granica, predložili smo vašoj vladi da proširi obim testiranja i pojača mere za izolaciju. Verujemo da će sve to brzo dati dobre rezultate", istakao je Peng Džićijang.

FoNet, Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар