MENI

Kruševljani se oprostili od Miloša Petrovića

Na Starom groblju u Kruševcu sahranjen Miloš Petrović, profesor književnosti, književni kritičar, esejista, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa "Bagdala", bard Književnog kluba "Bagdala" i inicijator mnogih značajnih kulturnih manifestacija grada i Rasinskog okruga, koji je preminuo u subotu ujutru, u 94. godini života.

Foto: Slavoljub Marković

Miloš Petrović je rođen u Trsteniku 1928. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Iza njega je bogata profesorska karijera, a poseban doprinos dao je i književnoj i pozorišnoj kritici i esejistici. Književni časopis Bagdala uređivao je od 1975. godine, a bio je i član uredništva časopisa „Zamak kulture“ i „Jefimija“. Član je Udruženja književnika Srbije od 1972. godine i u nekoliko mandata je biran za člana njegove Uprave, a u jednom jednom za potpredsednika.

Autor je  knjiga Čitajući posle Skerlića, Iz kruga u krug, Uhvati živu reč, Iz trinaestog reda, Fragmenti, Kod vrnjačke Euterpe, Potez skakačem, Fragmentovani portreti, Bagdalaši, Ka iskaznom i prevođen je na francuski, španski, slovenački i makedonski.

Dobitnik je više priznanja za visoki doprinos u kulturi, između ostalog Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije 2002. godine, Nagrade za Književnu kritiku „Milan Bogdanović“, 2008., nagrade „Čedomir Mirković“, 2016. godine. Za vrhunska dostignuća u oblasti kulture, od 2009. je bio korisnik nacionalne penzije.

Odlaskom Miloša Petrovića kruševac je izgubio barda svog kulturnog života.


Miloš Petrović: Bagdalaši

Ugodno je što sam, povodom 60 godina Bagdale, pripremao kritičke osvrte na knjige članova i saradnika Bagdale, koje sam godinama pisao i objavljivao u našem i drugim časopisima i publikacijama. Tokom rada doživljavao sam ponovne susrete sa mislima, osećanjima, jezikom i stilom pisaca počev od osnivača Bagdale Branislava L. Lazarevića, Dobrija Dimitrijevića, i Antonija Marinkovića, Ljubiše Đidića, Radomira Andrića, i Vla- dete Vukovića, Miroslava Egerića, Milosava Mirkovića, pa do Milana Vučićevića, Veroljuba Vukašinovića i Nebojše Lapčevića. Nadam se da će slične susrete i vremenska premošćenja imati i čitaoci ove knjige.

Naslov je došao iz istinite priče od pre 30 godina. Nekoliko značajnih pisaca stiglo je u Kruševac. Među njima i Borislav Mihajlović Mihiz. Mi smo ih čekali u restoranu tada veoma živog hotela „Evropa“. Mihiz nas je radosno pozdravio: „Kako ste bagdalaši“. Sećajući se sada slike, ovaj brzi pozdrav uzeo sam za ime ovog izdanja.

(Iz knjige "Bagdalaši", Bagdala 2018. godine)


Нема коментара:

Постави коментар