MENI

Primili ste od Fejsbuka neobičnu poruku? Evo šta je u pitanju

Možda ste u prethodnih nekoliko dana primili imejl navodno od Fejsbuka u kom piše da vaš nalog zahteva naprednu bezbednost Facebook Protect?

Foto: Pixabay

Poruka pokušava da vas ubedi da morate hitno da uključite ‘Facebook Protect’, inače će vaš nalog biti zaključan. Zato bi mogla izgledati sumnjičavo. Međutim, to je legitimna e-pošta.

Fejsbukova matična kompanija ’Meta Platforms’ poslala ga je na korisničke naloge sa širim dometom na društvenoj mreži. Ako i dalje izgleda kao prevara, kako možete da proverite da li je zaista tako? I reagovati ako je ipak prevara?

Da li je to bezbedna adresa?

Security@facebookmail.com je adresa koju Facebook koristi za slanje e-pošte svojim korisnicima u vezi sa bezbednošću.

Ako primite e-poštu sa adrese koja sadrži isti domen (@facebookmail), ona je legitimna i dolazi od Fejsbuka. Trebalo bi da pratite uputstva u mejlu, savetuje tportal.

Fejsbuk je poslao poseban bezbednosni e-mail korisničkim nalozima sa velikom publikom, koji vode važne stranice, ili koji imaju veliki značaj za zajednicu, posebno sa adrese koja glasi „security@facebookmail.com“.

U poruci, Fejsbuk kaže da osoba koja prima poruku ima širi domet na platformi, tako da može biti izloženija napadima sajber kriminalaca.

Briga za bezbednost

Da bi se suprotstavili ovome, imejl ih podstiče da uključe ’Facebook Protect’ na svojim nalozima, ekskluzivnu funkciju dostupnu ograničenom broju korisnika.

Iako se ukupan sadržaj e-maila čini autentičnim, on gubi određeni kredibilitet zbog upozorenja da će njihovi nalozi biti zaključani ako ne aktiviraju ’Facebook Protect’ do određenog datuma.

Iako bi ova žurba trebalo da izazove sumnju, Fejsbuk je ipak odlučio da je uvrsti u zvaničnu poruku jer im je, eto, stalo do vaše bezbednosti.

Ali da li e-mail koja traži da se aktivira ’Facebook Protect’ takođe može biti prevara? Da, i to je moguće.

Нема коментара:

Постави коментар