MENI

Kako do 10.000 dinara za decu: Sve o državnom poklonu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će od 20. avgusta početi proces prijavljivanja za najavljenu meru Vlade Srbije - po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti.


„Mi ćemo već 20. avgusta, kao što je predsednik Vučić obećao, pokrenuti taj proces prijavljivanja. Biće jednostavno, Uprava za trezor. Imaćete ime i prezime, jmbg majke, jmbg deteta, i račun u banci gde želite da mi vama uplatimo taj novac. To je negde oko 11,9 milijardi dinara ćemo potrošiti na ovu merzu. Da vas podsetim da smo prošle godine tri puta pomagali mlade, između 16 i 29 godina. Prvo je bilo 100 evra u februaru, pa još sto evra u junu, pa nakon toga pet hiljada dinara krajem godine. Dakle, stvarno se trudimo da građanima Srbije pokažemo da nam je ekonomija stabilna i da nam je privreda i dalje jaka“ rekao je ministar finansija gostutjući na Prvoj TV.

On je dodao da srpska ekonomija i dalje beleži rast, kao i da se nove mere pomoći građanima finansiraju iz onoga „što smo uštedeli u ovoj godine u okviru budžeta“.

Inače, prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor.

„Majke treba da unose broj lične karte i svoj matični broj, matični broj za svako dete i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena. Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve. Primaocima novčane socijalne pomoći, pomoć će biti automatski isplaćena. U vezi sa isplatom ove vrste pomoći biće doneto i odgovarajuće zakonsko rešenje, u kojem će biti definisani svi detalji oko prijave i isplate pomoći“, pojasnili su za portal N1 iz Ministarstva finansija.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru – po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti. Najavio je i povećanje plata i penzija, kao i pojeftinjenje hleba.

„To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji, oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

Istakao je da će se posebno uvećati zarade u prosveti.

„Od 1. septembra idemo na povećanje plata 5,5 odsto, a od 1. decembra ili 1. januara, još 10 odsto, što je kumulativno 16 odsto“, naveo je Vučić.

Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, dobiće od 1. septembra 5,5 odsto povećanje plata i dodatnih 10 odsto u decembru ili januaru, najavio je Vučić.

Нема коментара:

Постави коментар