Pixabay |
Zarada (u evrima)
Medicinske sestre oko 5.000
Lekari od 8.500
Mašinski inženjeri oko 7.150
Električari oko 5.050
Vozači oko 4.300
Finansijski stručnjaci oko 9.150
Kuvari, konobari oko 4.300
Frizeri oko 3.700
Potrebna znanja i diplome
Ovde možete da podnesete zahteve za ekvivalenciju diploma univerziteta, diploma univerziteta za tehnološke nauke, za nastavnike.
Većina stanovništva živi u nemačkom govornom području Švajcarske. Oko 70 odsto stanovništva govori nemački. Poznavanje jezika predstavlja neophodan uslov da biste se dobro uklopili u švajcarsko društvo.
Dokumenta potrebna za vizu
Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom. Podnošenje zahteva se plaća 36 evra u gotovini, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen. Iz zemalja van EU na tržište rada u Švajcarskoj prihvata se ograničen broj radnika, isključivo ako su njihove veštine hitno potrebne i ako su dobro kvalifikovani. Poslodavac podnosi relevantna dokumenta i zahtev kantonalnoj službi zapošljavanja. Zavisno od slučaja ili kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se moraju podneti agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje. Ako uspete da pronađete poslodavca koji je spreman da prođe kroz ovaj poces, za dobijanje radne vize potrebno vam je još nekoliko meseci.
Korisni linkovi
Švajcarska ambasada se u Beogradu nalazi na adresi Bulevar oslobođenja 4. Broj telefona ambasade 011/ 306-5815, a radno vreme je od ponedeljka do četvrtka od osam do 12 sati. Sve korisne savete i odgovore na pitanja o odlasku u Švajcarsku možete videti na ovom sajtu. Na portalu za traženje posla takođe ćete naći listu poslova koji su traženi u ovoj zemlji. Na sajtu "Jobwinner" kao i na portalu "Topjobs" imaćete na uvid slobodna radna mesta, dok će vam Savezno ministarstvo za migraciju (www.fom.admin.ch) pružiti sve neophodne informacije o odlasku u ovu zemlju.
Blic
Нема коментара:
Постави коментар