PRE SVEGA

Izađi mi na teglu: Starinski recept za ajvar je najbolji

Finale ovogodišnjeg, sedmog karavana „Izađi mi na teglu“ odrzava se danas na Adi Ciganliji, uz poštovanje svih epidemioliških mera, a za najboljeg majstora u pravljenju ajvara takmiči se 16 ekipa.

Organizator manifestacije Ljiljana Udovičić kaže za Tanjug da su oni za takmičare obezbedili sve što je potrebno za pravljenje ajvara – od šporeta smederevca, paprika, ulja, soli…

Ona kaže da je ovo najveći gastronomski karavan na Balkanu koji godišnje obiđe oko 30 gradova, a u svakom gradu proglašava pobednika – najboljeg majstora za pravljenje ajvara, koji se plasira direktno u finale.

Prošlogodišnja pobednica sa najboljim receptom za tradicionalni srpski specijalitet od paprike, Suzana Kostić iz Kuršumlije kaže da ga ona proizvodi po tradicionalnoj recepturi, a da je“ tajna“ dobrog ajvara u kvalitetnoj paprici, začinjenom solju i šećerom.

„Prošle godine sam na takmičenju videla da žene dodaju razne sastojke, ali to nije to“, kaže Kostić.

Ona dodaje da ajvar pravi samo za sebe, ali s obzirom na to da je sve više tražena domaća hrana, razmišlja i o većoj prizvodnji.

Nemanja Jovanić, učenik Ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara koja je osvojila prvo mesto u tom gradu, kaže da je velika konkurencija na manifestaciji, ali se nada dobrom rezultatu.

„Za dobar ajvar porebna je dobro oprana i ispečena paprika, samlevena, ali i dobri začini“, kaže Jovanić.

Kako kaže, kuvari i konobari njegove škole prave ajvar zajedno sa profesorkom i koriste ga samo za školu.

Inače, učenici su jelo pripremali na svojoju tezgi „Carski ajvar“, u vrlo upečatljivoj odeći – iz doba Rimljana.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da u vreme pandemije virusa korona treba da se hranimo zdravo, a da je ajvar jedan od specijaliteta koji se sprema upravo na zdrav način.

Ovogodišnji žiri predvodiće poznati kuvari Ivo Andrić i Štambol Geštamov i članovi Svetske asocijacije šefova kuvara, a proglašenje pobednika uslediće oko 17 sati.

Gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“ održava se sedmu godinu za redom, počeo je 11. septembra i „posetio“ 12 gradova, a takmičari su spremali i druge specijalitete koji su autentučni za kraj odakle dolaze.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар